Black Friday 2021- Gør dig klar til årets handelsdag med gode Black Friday tilbud

Indkøbspose

Årets største tilbudsdag i Danmark er på rekordtid blevet Black Friday, som ellers er et amerikansk koncept. Det er ikke kun i Danmark er kæmpestort, men på verdensplan at det er en rigtig stor tilbudsdag.

Tendensen har været at salget på Black Friday stiger år for år og tilbuddene bliver ved med at være blandt årets bedste. Black Friday 2021 bliver ikke anderledes og du kan forvente vilde tilbud både online og i fysiske butikker, samt shoppingcentre.

Hvornår er black friday?

Datoen for black friday er afhængig af hvornår den amerikanske helligdag Thanksgiving falder. Det er tradition at Thanksgiving finder sted den 4. torsdag i november måned og dagen efter er black friday. Grunden til det er den dag der er blevet valgt er fordi alle har fri/ferie i USA og mulighed for at shoppe.

Black Friday 2021 er fredag den 26. november

Det er en god ting at være opmærksom på hvornår dagen falder. Nogle siger der er sidste fredag i november, hvilket også ofte er tilfældet, men det kan hænde at der er 5 torsdag og fredage i november, hvor det så vil være på den 4. fredag at der er black fredagstilbud.

Datoer for de næste 5 år

Herunder kan du se hvornår black friday falder de næste 5 år.

 • Black friday 2021: 26. november
 • Black friday 2022: 25. november
 • Black friday 2023: 24. november
 • Black friday 2024: 29. november
 • Black friday 2025: 28. november

Black Friday online

Black friday på nettet er stort og det bliver kun større og større. Der er også ofte rigtig gode tilbud at finde på nettet, fordi webshops har mulighed for at køre deres tilbud mere fleksibelt og man ser derfor mange steder timetilbud (nye tilbud hver time), hvilket gør tilbuddene ekstra gode. En anden ting man kan få glæde af hos webshops er en rabatkode der virker til hele shoppen, også få det udsalg der er i forvejen.

Shopper du online på black friday, så kan du også komme i en situation hvor efterspørgslen bliver så stor hos en shop at leveringen tager længere tid end normalt. De fleste shops er dog efterhånden gearet til den store efterspørgsel, nu hvor der har været black friday i Danmark siden 2013.

Black Friday i lokale butikker

Kigger man på dagens oprindelse i USA, startede det som en tilbudsfest kun i de fysiske butikker. Der var altså ikke de store black friday tilbud på nettet, i stedet kom der mandagen efter black friday en ny tilbudsdag kaldet Cyber Monday, som kun var for online shopping.

Men black friday er altså først og fremmest en tilbudsdag for fysiske butikker, hvorfor det også er en vigtig dag for mange shoppingcentre og lokale butikker. De tilbud du finder i butikkerne er altså lige så gode som dem du får online. Det er især i shoppingcentre som Magasin, Illum, Salling, Fields, Fisketorvet osv. du finder de bedste black friday tilbud.

Mange fysiske butikker har også en online tilstedeværelse og du kan derfor også shoppe online. Det gælder f.eks. elektronikkæder som Elgiganten og Power, der vælger at dele deres black friday tilbud op i dem nogle på nettet og nogle i fysiske butikker.

Green Friday – Fokus på bæredygtighed

Black Friday er en forbrugsfest og ikke alle køb bliver lavet med omtanke for bæredygtighed. Det er der en lang række webshops og butikker der ønsker at sætte fokus på, i kølvandet på det øget fokus der bliver på bæredygtighed. Det er primært to ting der bliver gjort fra forretningernes side, for ændre black friday til green friday.

 1. Ingen særlige tilbud på dagen eller i ugen, for at forhindre unødigt forbrug.
 2. Webshops og butikker der laver bæredygtige black friday tilbud.

Det er de primære tiltag der bliver lavet fra dem der ønsker at holde en green friday. Det betyder ikke at der ikke kan gøre mere, for du har nemlig også et ansvar som forbruger.

Bæredygtig black friday 2021 for forbrugere

Som forbruger kan du gøre meget for at sikre mere bæredygtigt forbrug på tilbudsdagen hvor der bliver shoppet mere end alle andre dage i løbet af året. Det handler i høj grad om at lave overvejelser omkring dine køb, her får du nogle tips til at købe bæredygtigt:

 • Lad vær med at købe noget bare fordi det er på tilbud, køb i stedet ting du mangler eller har brug for. Køb “need to have, not nice to have”.
 • Støt op om de webshops der boykotter black friday eller køb hos webshops der har fokus på bæredygtighed.
 • Mange klare julegave-indkøbet på denne dag. I stedet for at købe ekstra gaver fordi de gode tilbud giver dig råd, så nøjes med den ene gave du alligevel kun havde planlagt.

Det er vigtigt at huske at man ikke er et miljøsvin eller ligeglad med bæredygtighed bare fordi man handler på Black Friday. Det er først når du bare køber noget for at købe det at forbrugsfesten går ud over bæredygtigheden.

Historietimen om black friday

Sidst men ikke mindst får du lige en lille historietime i black friday, selvom jeg allerede har været lidt inde på det.

Det er en dag der er opstået i USA. Oprindeligt blev dagen efter thanksgiving i Philadelphia kaldt for black friday, for at beskrive den øget mængde trafik (biler og fodgængere) der opstod i byen dagen efter thanksgiving. Det blev med tiden et udbredt udtryk i hele USA og gav altså senere navn til det vi nu kender som en tilbudsdag.

Fredagen efter thanksgiving har altid været en stor shoppingdag i USA, men først i nyere tid har detailhandlen gjort det til en mere kommerciel dag. I 2005 var det den største shoppingdag i USA og har været det siden.

Da shopping dagen i sin tid kun var for detailhandlen, besluttede online butikker at de også skulle have en shoppingdag. Det blev til Cyber Monday som faldt mandagen efter Black Friday. I dag er der 3 store tilbudsdage på verdensplan, som alle falder i løbet af november eller starten af december:

 • Singles Day: 11. november
 • Black Friday: 4. fredag i november
 • Cyber Monday: 1. mandag efter black friday

Black Week(end)

I dag har konceptet udviklet sig så meget og så bredt at der ikke rigtig er nogle rammer for det. Det betyder at fære butikker og webshops bliver kreative i brugen af det kommercielle koncept, og har også medført at mange i Danmark bruge begrebet Black Week eller Black Weekend, hvor der køres med tilbud hele ugen op til black friday og/eller i weekenden efter black friday.

BF i Danmark

I Danmark tog vi for alvor dagen til os i 2013 og det er på rekordtid blevet den største shoppingdag i Danmark. Før black friday havde vi ikke nogle store tilbudsdage før jul, i stedet havde vi januarudsalget med alle de gode tilbud.

Introduktionen af black friday har gjort at vi også hurtigt har budt velkommen til cyber monday og den kinesiske singles day. Der er altså rig mulighed for at købe alle de dyre julegaver på tilbud i god tid inden juleaften, hvis bare man køber på en af disse dage.

Artiklen er lavet i samarbejde med filminspiration.dk, hvor du kan finde anbefalinger til gode film i aften.