Kunstudstillinger giver gode minder og en bedre kulturel forståelse

Det er meget lærerigt at gå på kunstudstilling. Heldigvis har Danmark et stort antal gode kunstmuseer, hvor der ofte afholdes kunstudstillinger med både internationale og danske kunstnere. Følg med herunder og bliv bekendt med nogle af de bedste danske kunstmuseer.

Moderne kunstudstilling

Besøg de danske kunstmuseer – kunstudstillinger der giver minder

I Danmark har vi kunstmuseer i verdensklasse. Det kan man måske have tendens til at glemme engang imellem, ligesom man i det daglige kan have tendens til at glemme, hvor mange gode oplevelser, Danmark egentlig har at byde på. Hvad end du har en særlig interesse for kunst eller bare gerne vil have en på opleveren, er der rigelig mulighed for at opleve nyt rundt omkring på landets forskellige kunstmuseer.

Det er ikke et krav, at du har særlig forstand på hverken kunst eller kunsthistorie for at kunne få noget ud af at besøge et kunstmuseum. Mange af de danske kunstmuseer byder på imponerende kunst, men ligger også i smukke omgivelser, som i sig selv kan være en oplevelse at besøge. Uanset hvad kan et besøg på et kunstmuseum altid give anledning til hyggeligt samvær med nogen, du holder af eller en afslappende oplevelse i dit eget selskab.

Mange oversete oplevelser

Der findes enormt mange kunstmuseer rundt omkring i landet og mange af dem har desværre tendens til at blive overset. Mens nogle kunstmuseer er både kendte og velbesøgte, er der stor sandsynlighed for, at der er museer i dit lokalområde, som du ikke kender til og aldrig har besøgt. Du har med al sandsynlighed i en eller anden grad stiftet bekendtskab med museer som ARoS, Louisiana, Glyptoteket, Statens Museum for Kunst med det karakteristiske flotte tag, og de øvrige store og kendte danske kunstmuseer – hvad end du selv har aflagt besøg på disse museer eller har hørt dem omtalt i medier og lignende.

Men har du egentlig undersøgt, hvilke kunstmuseer, der ligger i dit eget lokalområde?

Mange gratis og budgetvenlige muligheder for at se kunst

En tur på kunstmuseum kan desuden være en budgetvenlig vej til en kulturel oplevelse. Mange museer i Danmark har nemlig mindst en dag om ugen, hvor der er gratis eller næsten gratis entre. Vil du gerne skåne økonomien men få en god og berigende kulturel oplevelse, kan du derfor undersøge, om det museum, du har fundet interesse for, tilbyder gratis entre på en særlig ugedag. Vær dog opmærksom på, at andre kan tænkes at have fået samme idé, hvorfor museerne typisk vil have flere besøgende på disse dage. Vil du gerne besøge museet, mens der er fred og ro og ikke for mange andre besøgende, bør du overveje, om det er værd at betale prisen og besøge museet en anden dag.

Herudover tilbyder mange kunstmuseer rabatter til bestemte grupper. Eksempelvis kan du typisk få et afslag på entreprisen, hvis du enten er pensioneret eller studerende, eller hvis du tilhører en ung eller ældre aldersgruppe. Reglerne varierer fra museum til museum, men du kan altid finde et givent museums priser på museets hjemmeside Det behøver således ikke være en dyr oplevelse at tage på museum, og penge er således ikke en undskyldning for ikke at komme af sted.

Kunstmuseer i mange afskygninger

Der vil altid være et eller andet at hente fra et besøg på et kunstmuseum, men det kan være en god idé at undersøge museerne nærmere, inden du besøger dem. På den måde kan du få en idé om, hvilken type museum, der er tale om, hvilke aktuelle udstillinger du kan se lige nu og meget andet. Det kan ofte løfte oplevelsen, hvis du allerede på forhånd ved lidt om, hvad du skal forvente. De fleste danske kunstmuseer har en hjemmeside, hvor du kan læse alle informationer, du behøver om blandt andet aktuelle udstillinger, praktiske informationer såsom åbningstider og lignende.

Dame på kunstudstilling
Kunst på væggen

Et meditativt pusterum

Et kunstmuseum er ikke bare et kunstmuseum. Der kan være meget stor forskel på, hvad forskellige kunstmuseer tilbyder og søger at vise deres besøgende. Nogle kunstmuseer bringer først og fremmest moderne kunst i form af installationer og lignende, mens andre museer først og fremmest udstiller klassisk kunst i form af eksempelvis malerier og skulpturer. Den oplevelse du kan få, varierer derfor også meget fra museum til museum.

En tur på kunstmuseum kan på mange måder være, hvad man gør det til. Er du kunstinteresseret, kan du besøge et kunstmuseum for at studere kunsten, men har du bare brug for et lille afbræk fra hverdagen og et roligt pusterum, kan et kunstmuseum også være det rigtige sted at besøge. Der er ofte en helt unik, rolig stemning på kunstmuseer, hvor folk tager tid til at fordybe sig – noget der ellers kan være svært at få plads til i en travl og hektisk hverdag.

Derfor kan det af og til næsten være en meditativ oplevelse at besøge et museum. Folk bruger kunstmuseer på mange måder, og du kan derfor også besøge kunstmuseer præcis, som du selv foretrækker. Vil du gerne have fred og ro, kan du sagtens gå på kunstmuseum alene, men du kan også dele oplevelsen med nogen, du holder af, hvis du har lyst til det.

Find inspiration på kunstmuseum

Kunstmuseer er også en fremragende inspirationskilde – både for dig, som selv dyrker kunsten, men også for dig, som ikke gør. Kunst har nemlig en særlig evne til at udvide vores bevidsthed og få os til at tænke i nye og anderledes baner. Fordyber du dig i kunsten på et kunstmuseum, kan der opstå helt nye idéer. Åbner du din bevidsthed og lader idéerne strømme ind, kan kunst være en stor inspirationskilde for næsten hvem som helst – uanset hvad du søger inspiration til. Leder du efter ny inspiration til et nyt projekt, prøver du at finde på en løsning på en given problemstilling eller opgave, du skal løse, kan du derfor med fordel aflægge et kunstmuseum et besøg og lade opgivelserne inspirere dig.

Kunstudstillinger er for hele familien

Hvis man går med en opfattelse af, at kunstmuseer kun er for voksne og ældre kunstkendere, er det en misforståelse. Kunstmuseer henvender sig nemlig til alle, som har en interesse i på den ene eller den anden måde at fordybe sig i, hvad museet har at byde på – hvad end det er selve kunsten, omgivelserne eller den særlige ro, der ofte er at finde på kunstmuseer. Derfor kan kunstmuseer være for voksne såvel som børn og for kunstkendere såvel som dig, der ikke har den store viden om kunst, men som gerne vil have en særlig oplevelse.

Vil du gerne besøge et museum med hele familien, kan det dog være værd at overveje at besøge en anden type museum end et kunstmuseum, da der ofte vil være mere adspredelse at finde for yngre børn på andre typer af museer. Det betyder dog ikke, at du ikke kan besøge et kunstmuseum med børn, hvis du har lyst til det. Det er kun sundt for børn at få kulturelle oplevelser, som kan udvide deres horisont og lære dem nye ting om dansk såvel som international kultur. Derfor kan et besøg på et kunstmuseum i selskab med hele familien være en både hyggelig og lærerig ting. De fleste kunstmuseer i Danmark har også åbent i weekenden, så I kan tage på en hyggelig udflugt i weekenden, hvis I ønsker det.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Thorbjørn fra Laantrods.dk.