Få dit livs oplevelse med et faldskærmsudspring

Mangler du lidt spænding i livet? Eller har du bare altid drømt om at springe i faldskærm? Realiser din drøm og spring ud i det. Et faldskærmsudspring er en oplevelse du vil huske resten af livet. Denne artikel guider dig igennem alt du behøver at vide for at blive klar til at tage springet.

Tandemspring

Er faldskærmsudspring farligt?

Det første der går gennem dit hoved, når du tænker på faldskærme, er sandsynligvis risikoen ved det. For det at springe ud af et fly med en faldskærm har naturligvis en risiko, som man er nødt til at affinde sig med. Hvis du booker gennem et godkendt firma, bør risikoen for ulykker være meget lav. Der bliver taget alle sikkerhedshensyn, udstyret er gennemtestet og der er altid en reserve faldskærm, hvis uheldet skulle være ude. Ifølge amerikanske statistikker døde der i 2013 kun 1 ud af 300.000 førstegangsfaldskærmsudspringere. Der bliver naturligvis også taget hensyn til vejrforhold, så man altid tager sit faldskærmsudspring under sikre og optimale forhold. Så risikoen for ulykker er der altid, men i dag er den usandsynlig lille så længe du vælger et godkendt selskab med professionelle instruktører, der har masser af erfaring med at springe i faldskærm.

Du springer ikke i faldskærm alene

Som førstegangspringer vil du altid være spændt fast til en professionel instruktør, der er med dig hele vejen. Hvis du gerne vil lære at springe alene, er du nødt til at tage et længere kursus i faldskærmsudspring. Som tandemspringer har du en instruktør, der guider dig hele vejen igennem. Instruktøren øver med dig, hvad du skal undervejs, hjælper dig med udstyret og til sidst springer med dig ud. Det kan for mange føles mere trygt at vide, at man ikke selv skal gøre noget med sin faldskærm, men at man har en professionel med sig til at tage alle beslutningerne undervejs.

Vær forberedt på situationen

Det er rart at have en nogenlunde idé om, hvad det er du bliver udsat for inden du står i situationen. Herved undgår du ubehagelige overraskelser som du måske ikke føler dig klar til. Se gerne nogle videoer af at springe i falskærm inden for at få et klart billede af hvad du skal igennem som tandemspringer. Det foregår ofte sådan, at du nede på jorden bliver guidet igennem præcis, hvad der kommer til at ske.

Dit første faldskærmsudspring

I øver først selve udspringet, hvor du vil blive bedt om at læne hovedet tilbage og lave ”bananen”. Instruktøren hjælper dig med udstyret og sørger for at det hele passer dig, som det skal. Det er meget forskelligt hvor stor flyet er og hvor mange I er i flyet. Lige inden I skal til at springe sidder du helt oppe på din instruktørs skød.

Døren bliver åbnet og I sidder med benene ud over kanten. Hvis du har betalt for en video, er der ofte en kameramand, der springer ud sammen med jer og filmer, når I skal springe i faldskærm. I vælter ud over kanten og falder frit i ca. 30 sekunder inden faldskærmen bliver udløst.

Herefter svæver I rundt og har god tid til at nyde udsigten og trække vejret. Ved landingen skal du ikke gøre andet end at holde dine ben højt, så sørger instruktøren for en behagelig landing. Det er alt i alt meget lidt du selv skal gøre undervejs.

Hvad koster det?

Det er ikke helt billigt at springe i faldskærm, men til gengæld er det en oplevelse, der sidder fast i erindringen i mange år. Ofte kan du regne med at skulle betale mellem 2000,- og 5000,- her i Danmark for faldskærmsudspring. Prisen afhænger naturligvis af hvilket selskab du booker ved, men faktorer som højden på udspringet har også betydning.

F.eks. er det dyrere at springe fra 6 kilometers højde i forhold til 4 kilometer. Man kan også vælge at få taget billeder eller få lavet en video af udspringet.

En oplevelse i hele landet

Der er udbydere af faldskærmsudspring i hele Danmark. Så du kan helt sikkert finde et sted tæt på dig. Kig rundt på nettet for at finde det sted, der passer bedst til dine forventninger og din prisklasse. Så lige meget om du er københavner eller vestjyde kan du sagtens finde et sted at udleve drømmen. Der er også mange muligheder for at gøre det i resten af verden.

Falskærmsudspring

Forsikring

Det kan være en god idé at undersøge om din forsikring dækker i forbindelse med en ulykke. Da faldskærmsudspring er kategoriseret som ekstremsport, dækker en almindelig ulykkesforsikring ofte ikke en ulykke relateret hertil. Derfor kan det være en rigtig god idé at undersøge mulighederne for en anden forsikring i forbindelse med udspring. Ofte kan du tilkøbe en forsikring hos dit selskab, der hedder farlig sport, der dækker over de oplevelser, der bliver betegnet som ekstremsport. Denne dækker altså sportsgrene med særlig høj risiko for skade som eksempelvis faldskærmsudspring.

Find en makker

Hvis du har en ven, der går med samme udspringsdrømme som dig, kan det være en fordel for jer begge at gøre det sammen. Det er rart at have hinanden som emotionel støtte i en udfordrende situation som denne. Herved kan I dele både frygten forventningsglæden og snakke sammen om de usikkerheder I har ved det.

Udover at have en som støtte, er det også super fedt at have en at kunne snakke om oplevelsen med efterfølgende, som forstår præcis, hvad du oplevede og følte. Så kan I grine af det sammen og gennem fælles erindring genleve jeres vilde oplevelse.

Mærk efter om du er klar

Går du med drømmen, men ved stadig ikke helt ved om du er klar til det? Hvis du har lavet din research og du føler dig komfortabel med både risikoen, måden det kommer til at ske på, samt prisen, så er du rigtig godt på vej. For dét, at du er nervøs eller bange, er en helt naturlig reaktion på at skulle springe ud af et fly fra flere kilometers højde.

Du skal bare være afklaret med din frygt, så du ved om den kommer til at overtage og evt. får dig til at bakke ud eller får dig til at gå i panik. For en paniksituation så langt over jorden, kan give dig en meget ubehagelig oplevelse. Du skal gøre op med dig selv om du kan kontrollere din frygt og bare være i den.

En oplevelse for livet

Hvis du har besluttet dig for at du gerne vil springe ud i det, kan du bare glæde dig. Et faldskærmsudspring er absolut en oplevelse for livet. Der er ikke noget andet, der kommer i nærheden af det adrenalinsus du oplever, idet du springer ud af flyet og lader dig falde gennem luften og ser Svendborg, Aalborg eller Sjælland oppefra. Det er en følelse du ikke vil glemme og sandsynligvis en følelse du får lyst til at opsøge igen.

Det er også følelsen af sejr, når du er landet sikkert på jordet og nærmest skævler af overvældelse over det du lige har været igennem. Det er den ultimative følelse af frihed at svæve rundt i sin faldskærm og se udover landskabet. Det er noget du er nødt til at lade dig selv opleve mindst én gang i livet.

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Jens Thorkildsen fra haveselskab.dk.