Skal keramik være din næste hobby?

Ikke nok med at keramik er smart i den forstand, at man kan designe sine helt egne potter og kander, men det er også bare en rigtig hyggelig hobby. Man kan sætte sig ned sammen med nogle og få sig en god snak imens.

Dreje ler med svamp

Hvad er keramik?

Keramik er en gammel tradition for at lave porcelæn og potter eller mere præcist – alt der er lavet af ler. Den simple forklaring ville være: man har noget ler. Man former dette ler om til det, man vil have. Det får lov til at tørre lidt. Derefter brændes det for åbent bål, hvorefter det tørrer lidt igen og formes lidt mere og voila, så har man sin ler genstand – klar til at pynte på din stigereol eller hvorend. Eller dette er skabelonen for en af processerne.

Afhængig af hvad man vil have for et materiale og produkt, findes der forskellige processer. De kan variere i både i graderne de bliver opvarmet på og antal gange de bliver opvarmet.

Keramik er dog ikke bare én type materiale. Der findes flere slags keramik, og i det følgende kan du blive meget klogere på de enkelte keramiktyper.

Mange forskellige former for keramik du skal opleve

Afhængig om man vil have det i glas eller ej, er partiklerne enten helt eller ikke helt smeltet sammen. Det er glaskeramik, hvor partiklerne smeltes helt sammen. Der findes også andre former for keramik, som grovkeramik og finkeramik, som er respektabelt praktiskkeramik og kunstkeramik. Man må heller ikke glemme de nyere og mere avanceret former for keramik. Former som elektrokeramik, oxidkeramik og ferritter. Disse er alle resultater af kunstens udvikling. De fokuserer mere på resultatets indre og arbejder med at forme dette, hvilke kun kan lade sig gøre i dag, da udstyret til keramik har udviklet sig sådan. Men nok snak om avanceret keramik, da det ikke er det, man starter ud med, hvis man starter keramik som en hobby. Det kan selvfølgelig godt komme senere.

Et kig tilbage på keramikkens historie og oprindelse

Ordet keramik, har græsk afstamning fra ordet keramike, som betyder pottemagerkunst. Det græske ord for ler er også passende keramos. Dog på trods af navnet, så stammer keramik ikke fra Grækenland. Det tidligste man kan spore et keramikfund tilbage til, er til ca. 10.500 f.Kr. i Japan. Derefter kan man se en spredning af kunsten til andre lande. Herefter er de tidligste fund af gammel keramik dateret til ca. 5800 f.Kr. Brasilien. Det skal dog noteres, at disse dateringer er meget usikre. Man har også fundet beviser, der peger hen imod Syrien og Kurdistan som mulige oprindelses steder for keramikkunsten.

Keramik har altid været en simpel kunst for porcelæns og potte sælgere at mestre. Derfor har keramikgenstande altid været meget udbredt og almindeligt. Dog som man blev bedre til det og man begyndte at skabe virkelig smukke porcelæner ud af keramik, blev det også langsomt populært hos de royale. Dette har forsikret, at kunsten stadig er i live den dag i dag. Det er nu gået hen og blevet en kunstform, i samme kategori som malerier.

En verdenskendt kunstform

Keramik blev som sagt en verdenskendt kunstform, men den var især populær inden for den islamiske kunst. Det er i hvert fald her den er mest velbevaret. Keramik var også rimelig populært til din bolig herhjemme i Danmark. Det sjove ved det er, at størstedelen af historisk keramik i Danmark, ikke blev lavet på den klassiske metode, man ser på TV, altså med en drejeskive. I stedet brugte de metoder, hvor noget man kalder ler pølser, blev lagt oven på hinanden. Det tidligste keramikfund i Danmark kan dateres tilbage til 4600-3900 f.Kr., men igen er dateringen en kende usikker. Her var der mest tale om den praktiske grovkeramik, oftest i form af kogekar. De var arbejdere dengang og derfor praktisk anlagt. Ikke meget plads til kunst.

Dog skulle dette vise sig at ændre. Danmark slog for alvor internationalt igennem i 1880’erne med vores keramik. Danmark viste sig frem i keramiklinjen i en sådan grad, at andre lande begyndte at lytte til os, i dette felt. Da keramik i dag nu både findes som kunstkeramik og brugskunst, er der opstået mange udviklere som udvikler begge keramikformer og Danmark har indflydelse i begge. Vi har nu en sådan imponerende og unik historie, at der findes et museum, Clay Keramikmuseum Danmark, som kun udstiller og fremviser den danske del og indflydelse i keramikkens historie.

Keramik hjerte i ler
Dame med potte i hånden

Hvorfor og hvad skal man egentlig bruge en hobby til?

Måske er du et travlt menneske, som ikke kan se pointen med at have sig en hobby. Dette er også en fair holdning og måske har man heller ingen fysisk tid til det. Men hvis man har tiden, findes der mange gode grunde til du burde få dig en hobby.

At få en hobby kan være en måde at få ens kreative ideer til at flyde. Det er en måde at få tankerne til at køre og tømme ud af de dybeste afkroge af ens hjerne. Virkelig få presset ideer og kreativitet ud. Det hjælper også én med at se ting fra nye vinkler og opdage nye koncepter. Det kan berige éns liv, på måder man ikke vidste eksisterede.

Keramik som afstressende og beroligende hobby

Det kan også være en måde, for dig som har et travlt arbejde og trænger til at hvile hjernen, at slappe af på. En hobby kan være en hovedløs gentangende ting, som ingen hjernekapacitet kræver. Så kan hjernen hvile og du kan samtidig blive underholdt. En hobby er nemlig noget, man sætter sig for at blive god til, som selvfølgelig heller ikke skal være alt for svært at lære. Når man så bliver god og man næsten kan gøre det i søvne, begynder det at blive en afslapnings proces. Det kan blive éns fysiske stres bold.

Hvis intet andet, så kan en hobby også blot være en undskyldning for at lære nye mennesker at kende. Som sagt behøver en hobby ikke at være noget fysisk eller mentalt anstrengende, så man nemt kan sætte sig ned og have en snak imens. Det er også en ting, man kan have tilfælles, så man har noget at snakke om. Derfor er det et stærkt fænomen at have i et venskab, da man kan have fællesmål inden for hobbyen sammen.

Svaret på hvorfor din hobby så kunne være keramik

Hvorfor burde keramik så lige være den hobby du vælger? Simpelt fordi den kan passe ind i alle tre ovenstående eksempler. Det kan nemt være en hobby, som får dine tanker kørende. Typisk sidder man ved en drejeskive og spinder leret ind i form. Hele den drejende effekt i denne aktivitet og de gentagende bevægelser, vil få dine tanker til, bogstavelig talt, at gøre det samme: køre rundt. Når man sidder og laver den samme bevægelse, bliver man på en måde fanget med sine egne tanker. Herfra kan man virkelig få søgt sin hjerne igennem.

Samtidig er keramik en sjov og tilstrækkelig krævende aktivitet, at det aldrig bliver for kedeligt. Specielt fordi man selv kan vælge, hvor meget man går op i kvaliteten af ens resultat. Så man kan fuldkommen fordybe sig i kunsten og lade sine tanker hvile på blot aktiviteten. Dette er som skabt til at få hvilet dit sind.

Til sidst er dette også en simpel hobby. Hvor man kan skabe sig nogle nye venner. Det er ganske enkelt at tilmelde sig til et hold, hvor man så får personlig træning. Normalt er holdene små, så der er stort mulighed for, at få et godt forhold til sin lære og sine medstuderende.

Artiklen er produceret i samarbejde med Lennart fra Bolex.dk.