God rejseplanlægning - Sådan gør du

En vellykket rejse starter altid med god planlægning. Læs med videre her og få konkrete tips til, hvordan du bedste får planlagt hele rejsen. Vi dykker ned i praktiske forberedelser før rejsen og ser også nærmere på, hvordan får oplevet det du gerne vil på turen.

Rejseplanlægning

Sådan planlægger du din rejse

Har du længe haft en drøm om at rejse om på den anden side af jorden, eller er det blot en rejse inden for Europas grænse, du ser frem til? Uanset destination er der en række praktiske ting at forholde sig til. Omfanget afhænger naturligvis også af, hvor din rejse går hen. Blandt andet kræver det mere forberedelse at rejse uden for EU sammenlignet med, hvis du bliver inden for EU. Rejser du eksempelvis til USA eller Australien, skal du i god tid have styr på visum. Det skal du ikke, hvis du rejser til et andet EU-land. Derudover skal du undersøge forsikringer og eventuelt have vekslet til den lokale valuta. I den mere sjove ende af rejseplanlægningen skal du have fundet hotel, hostel eller et andet sted at overnatte. Og så skal du selvfølgelig også dykke ned i de mange spændende ting, der er at opleve.

Lav et rejsebudget

Uanset om din rejse drejer sig om flere tusinde kilometer eller blot et par hundrede kilometer væk, så er det en god idé at lave et rejsebudget. Overordnet kan du kalkulere med to kategorier indenfor rejseudgifter:

  1. Udgifterne før din afrejse

Disse omkostninger omfatter alt det, du skal betale, inden du rejser hjemmefra. Det gælder flybilletter, rejseforsikring, eventuelle oplevelser, særligt rejseudstyr og visum. Derudover kan det være nødvendigt med vaccinationer, hvilket også er en før afrejse-udgift.

  1. Udgifter under din rejse

Den anden type udgift, du skal have med i dit rejsebudget, er udgifterne under din rejse. Det gælder blandt andet penge til mad, transport på selve destinationen, oplevelser og indkøb. Derudover tilbyder de fleste overnatningssteder, at du først betaler ved afrejse.

Vigtigt at huske i rejsebudgettet

Når du skal lægge dit rejsebudget, gælder det om prioriteringer. Derudover afhænger dit rejsebudget også meget af, hvor i verden du rejser, hvor længe du skal være væk, og hvilken type rejse der er tale om. Herunder kan du læse nogle punkter, som du kan overveje i forbindelse med din budgetlægning:

  • Hvor mange penge vil du bruge på transport til destinationen? Bliver du indenfor Europa kan du sammenligne priser på henholdsvis fly og tog. Skal du over Atlanten eller til en ferieø, er det en god idé at overvåge og undersøge forskellige flyselskabers billetpriser
  • Hvad vil du maksimalt give for overnatninger? Når du vælger overnatningssted, skal du også huske at have in mente, om der er måltider inkluderet.
  • Hvor mange penge vil du bruge på oplevelser, og hvad vil du prioritere at se?
  • Lav et estimat for, hvor mange penge du vil bruge på mad, restaurant- og barbesøg. Det er helt afgørende, hvor i verden du rejser hen. Rejser du til en storby, er priserne som hovedregel højere end i en lille provinsby. Rejser du til Østen er priserne typisk væsentligt lavere sammenlignet med Vestens priser.
  • Fastsæt gerne et beløb for, hvor meget du vil bruge på shopping og souvenirs. Sammen med mad er dette en post, der hurtigt kan komme ud af kontrol.

Find et overnatningssted til en god pris

Vil du gerne have styr på dit overnatningssted, inden du sætter dig i bilen, i toget eller flyet? Så kan du med research og tålmodighed finde et godt sted til en favorabel pris. Når du vælger overnatningssted, bør du dog først og fremmest være realistisk i forhold til dit budget. Skal måltider være inkluderet? Hvor mange stjerner skal stedet have? Skal der være TV? Skal der være wellness-muligheder? Derudover kan du overveje følgende:

  • Rejser du uden for højsæsonen, er priserne med al sandsynlighed lave. Ved at rejse i lavsæsonen kan du således finde et godt – måske endda luksuriøst – hotel, der ikke sprænger rejsebudgettet.
  • Hold øje med stedets egne priser. Priserne kan være højere i weekenderne, hvor mange andre typisk også rejser.
  • Brug diverse portaler til at finde et overnatningssted. Det kan eksempelvis være Trivago eller Momondo, hvis du leder efter hotel, ferielejlighed eller camping. Du kan også tjekke Airbnb, hvis du vil have en mere autentisk feriebolig.
  • Vil du spare lidt penge, kan du lede efter et sted udenfor bymidten. Sørg for at undersøge, om der er gode transportmuligheder, så det ikke bliver besværligt for dig at rejse rundt.

Hvad skal du opleve på rejsen?

Nogle foretrækker, at rejsen er planlagt ned til mindste detalje inden afrejse. Andre foretrækker at slippe tøjlerne og være spontane. Ikke desto mindre kan det være en god idé at researche på din rejsedestination. Det kan spare dig for en del tid, når du endelige er fremme. Er du i tvivl om, hvad du bare ikke må gå glip af på rejsen, kan du gøre følgende:

  • Spørg personer i dit netværk, om de har besøgt destinationen. Hvad oplevede de? Hvad skal du prioritere at se? Hvad kan du springe over? Brug både dit in real life-netværk og dit netværk på sociale medier.
  • Også når det gælder din rejse, er Google din bedste ven. Med en hurtig søgning og ved at bruge rejsemålets navn + attraktion vil du uden tvivl få præsenteret en række oplevelser. Du kan også søge på spisesteder, hoteller etc.
  • Find ud af, hvad andre brugere mener ved at læse anmeldelser på Tripadvisor. Lidt i tråd med at bruge dit netværk kan du her læse andre personers oplevelser med destinationen.
  • Som turist skal du ikke være bange for at spørge de lokale indbyggere til råds. De ved om nogen, hvor det er godt at spise, og hvad andre turister med glæde skal bruge deres tid på.
  • Sørg for at have lidt luft i dine dagsplaner og vær spontan. Når du tager rundt fra seværdighed til seværdighed, vil du formentligt støde på noget spændende, som ikke var en del af dine planer. Sæt dig på en bænk og nyd udsigten, tag på en bustur eller noget helt tredje.

Hav styr på din rejseforsikring

Noget af det værste, der kan ske på din rejse, er, at du kommer til skade eller bliver syg. Derfor er det vigtigt, at du har helt styr på din rejseforsikring, inden du tager af sted. Foruden at være essentiel for dine muligheder for behandling på et sygehus, kan en rejseforsikring også være en stor hjælp, hvis du eksempelvis mister din bagage eller udsættes for tyveri. Du skal også være opmærksom på, at der er stor forskel på, om du rejser indenfor eller udenfor EU.

Rejseforsikring, når du rejser indenfor EU

Dit velkendte gule sygesikringskort gælder kun i Danmark, Grønland og Færøerne. Rejser du til et andet EU-land, et EØS-land eller Schweiz skal du derfor have fat i det blå sygesikringskort. Med det blå sygesikringskort har du ret til den samme behandling i tilfælde af sygdom eller skader, som borgerne i det specifikke land har. Dog kan der stadig være tilfælde, hvor du selv skal betale nogle behandlingsudgifter. Ydermere er behandling i den private sektor ikke omfattet det blå sygesikringskort. Du skal også selv betale for eventuel hjemtransport til Danmark.

Rejseforsikring, når du rejser ud af EU

Skal du rejse ud af EU, er det ikke nok at have det blå sygesikringskort med i pungen. Faktisk kan du slet ikke bruge det blå sygesikringskort udenfor EU, EØS eller Schweiz. I stedet gør du klogt i at tegne en privatrejseforsikring. Med en privatrejseforsikring er du dækket, hvis du bliver syg, kommer til skade eller mister din bagage og ejendele. Er du ikke forsikret, og er uheldet ude, står du med hele regningen selv. Og det kan vælte hele din privatøkonomi. Private rejseforsikringer fås i et utal af variationer. På den ene side kan det være svært at finde ud af, hvad du skal vælge. På den anden side kan du få en rejseforsikring, der passer nøjagtigt til dit behov. Derfor bør du også vælge en rejseforsikring, der passer til den type rejse, du skal ud på. Overvej eksempelvis:

  • Skal du blot på en charterrejse udenfor EU? Så er sikring i tilfælde af sygdom, tilskadekomst eller tab af ejendele formentligt tilstrækkeligt.
  • Er der risici for naturkatastrofer, terror eller megen kriminalitet i det pågældende land, kan du med fordel tilvælge krisehjælp og hjælp til evakuering.
  • Er der tale om skiferie, surf-ferie eller en ferie med ekstremsport, er tilkøb som udgangspunkt nødvendigt.
  • Undersøg, om du er dækket i tilfælde af flyforsinkelser.

Selvom den private rejseforsikring er et must i forbindelse med rejser udenfor EU, kan den også være gavnlig ved rejser indenfor EU. Det gælder især i forhold til ekstremsport, tab af ejendele og erstatning for forsinkede eller aflyste fly.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Martin fra Senge-testeren.dk.