Charterrejser er luksusrejsen hvor alt er planlagt for dig
En gang i mellem kan det være rart at komme lidt væk fra det hele og slippe for at skulle tænke på noget som helst. Her kommer charterrejser ind i billedet. Man kan slappe fuldstændigt af og nyde sin ferie med en tryg vished om, at alt fra transport til tidsplaner er sørget for. På charterrejser er dit eneste job at læne dig tilbage og nyde livet.
Den spæde begyndelse for charterrejser
Egentlig begynder charterferiens historie allerede i England i 1841. Ja, du læste rigtigt: 1800-tallet! Dengang var pakkerejsen dog ikke i helt samme omfang, som vi kender det i dag. Den allerførste var en endagstogtur fra Leicester til Loughborough små 18 kilometer derfra. Og det havde sådan set ikke noget med ferie at gøre. Togvognen var chartret til at transportere en gruppe demonstranter til et politisk møde.
Hov, stop vent! Tænker du måske nu. Betyder charter ikke noget i retning af ”afslapning i liggestol med drink i hånden i Sydeuropa”? Det gør det egentlig ikke.
Hvad betyder charter så?
Betegnelsen charterferie hænger egentlig bare sammen med udsagnsordet at chartre: Altså at man lejer eller bestiller et fartøj til en bestemt gruppe med et bestemt formål. Og det er jo lige præcis det, rejsebureauerne gør, når de sender familien Danmark på sommerferie sydpå. Det betyder, at det fly, du rejser med på en charterferie, er fyldt med kunder fra det samme selskab. De har måske endda booket præcis den samme rejse som dig. Rejseselskaberne har også aftaler med hoteller og andre serviceudbydere på feriedestinationen.
I virkeligheden behøver en charterferie ikke have noget med Sydspanien eller solbadning at gøre – den kan også sagtens en storbyferie eller en rundrejse i Asien. Så længe det hele er timet og tilrettelagt på forhånd og købt som en pakke, kan man sætte ordet ”charter” på.
Charterrejser som vi kender dem bedst
Når man siger charter til en dansker, vil de fleste nok tænke på et hotel ved stranden, en pool, en stor buffet og måske en enkelt guidet tur i bus til en lokal seværdighed. Spanien eller Mallorca kommer sikkert også frem på de flestes lystavler.
Den måde at holde ferie på blev populær i midten af 1900-talle, da selskaber som Tjæreborg og Spies gjorde det muligt for danskerne at komme på ferie på en ny måde. Inden de traditionelle pakkerejser kom til, havde de færreste danskere mulighed for at tage på en afslappende ferie så langt fra hverdagens vante rammer. Den nye måde at rejse på blev hurtigt populær. Det var pludselig nemt og ikke mindst billigt at komme afsted, når det hele på charterrejser var arrangeret på forhånd. Det er særligt lande i Norden og Storbritannien, at charterferien er populær.
En typisk charterrejse består af tre ting: transport, overnatning og forplejning. Når det kommer til maden, er der flere muligheder: Der er både kvart-, halv- og helpension. Kvartpension er et måltid om dagen – som regel morgenmad. Halvpension vil typisk være morgenmad og aftensmad. Helpension inkluderer både morgenmad, frokost og middag. Alle tre muligheder har det til fælles, at drikkevarer ikke er inkluderet.
Til sidst kommer hele pakken: All inclusive. Det eneste man skal tage stilling til her, er, hvad man skal tage fra buffeten. Mad, drikkevarer og snacks er, som navnet antyder, inkluderet i prisen. Her kan man bare gå bananas i alle de dejlige muligheder og tage afslapningen til nye højder. Ah!
Hvor går charter-rejsen hen?
Traditionelle mål som Spanien og de Kanariske øre, Tyrkiet og Grækenland topper listerne som de mest populære. Her er der nærmest endeløse muligheder for at få opfyldt sine vildeste feriedrømme om sol, pool, parasoller og lavt gear.
Men den seneste tid har destinationer længere ude i verden også meldt deres ankomst på charterscenen. Mange rejseselskaber tilbyder pakkerejser til Azorerne (som egentlig hører til Portugal, men ligger helt for sig selv et godt stykke ude i Atlanterhavet på højde med det sydligste Europa), Thailand og Maldiverne. Diverse storbyer omkring i verden er efterhånden også kommet ind under charterhatten sammen med krydstogter.
Husk at slappe af
Formålet med rejser er som regel at komme lidt væk fra hverdagens trummerum, stress eller det danske vejr. For selvom lange lyse nætter er fantastiske, er ”sommerdage” med maxtemperaturer på 17 dage knapt så spændende eller indbydende til afslapning i haven.
Fordi så godt som alt netop er ordnet på forhånd, er charter en fantastisk mulighed for at slappe helt af på. Nogle gange skal man huske sig selv på, at det ikke skader at få pulsen lidt ned og måske endda kede sig – i hvert fald bare en lille smule. Hvis det skal være helt vildt, kan du også prøve at lade telefonen blive på hotelværelset i løbet af dagen. Og hvis den tanke giver dig svedige håndflader og separationsangst, så husk en powerbank og eventuelt en vandtæt pose til at forhindre de største vandsprøjtsulykker.
Hvis det alligevel virker som jordens mest umulige opgave at ligge med snuden i en bog eller vendt mod solen under hele opholdet, så læs lige lidt videre.
Hvad kan man ellers lave?
Hvis man hopper på charterflyet, er det dog ikke et krav, at man skal bruge ti dage på at læse krimier ved poolen og smøre sig ind i sololie. Rigtig mange selskaber tilbyder udflugter som en del af pakken. Som regel er der tale om dagsture til nærliggende byer eller lokale seværdigheder, hvor en guide hjælper én på vej og fortæller undervejs. Repertoiret er bredt og indeholder alt fra shoppeture til snorkling eller dykning. Der er som regel noget for enhver smag at give sig i kast med, hvis man gerne vil have lidt turistpoint på kontoen.
Men kan man ikke bare strikke en charterrejse sammen selv?
Det korte svar er ja, men nej. Pointen med charter er jo netop, at du køber en samlet pakke. Der er efterhånden gode muligheder for selv at vælge til og fra i mange sammenhænge, men du ender stadig med en pakkeløsning: Der er sørget for dig.
Dermed selvfølgelig ikke sagt, at du ikke kan få en dejlig afslappende ferie, hvis du selv sammensætter den. Der er masser af lavprisflyselskaber og hjemmesider, der kan hjælpe dig med at få gode priser. Og hvis man kan overskue at sidde med det hele selv og tjekke priser kan den økonomiske gevinst være stor.
Man må bare heller ikke glemme, at rejseselskaberne har andre muligheder end private, fordi de har gode forbindelser i branchen og lokalområderne.
Der er altså rigtig mange muligheder for at komme ud og se – eller slappe af i – verden, når man bestemmer sig for at købe ferien som en samlet pakke – altså som charter.
Særligt når man tager til Asien, skal man dog være opmærksom på, at all inclusive charterrejser ikke altid er en mulighed. Morgenmad på hotellet kan sagtens lade sig gøre, og det er måske også det rareste. Du slipper altså for at skulle rende sulten rundt og lede efter en skål yoghurt om morgenen og har rig mulighed for at udforske det lokale køkken til frokost og aften. Aftensmad kan alligevel klares så billigt i lande som Thailand, at det er meget sjovere at få lov til at gå på opdagelse i nærområdet.
Det du altså skal ordne selv
Udover at finde ud af, hvor du helst vil hen og så booke ferien, er der nogle ting, som du selv skal sørge for at få styr på.
Ved charterrejser uden for Europa er det en god idé at undersøge, om du skal vaccineres eller have malariapiller med.
Derudover skal du huske alt det sædvanlige, når du pakker: pas (husk nu at tjekke, om det er gyldigt), toilettaske, badetøj, svømmebriller, bøger eller e-bogslæser, solbriller, solcreme, kamera og måske imodium 😉
God rejse!
Artiklen er lavet i samarbejde med Morten Vadskær fra faktorfobi.dk.