Den Lille Fede – stedet hvor vi mødes under bøgeskovens skygge

Nibe Festival er Nordjyllands største musikfestival og blandt de seks største i landet. Ca. 16.000 mennesker besøger hver dag festivalen i løbet af de fire dage, hvor Skalskoven i Nibe ligger natur til sjov, hygge, nærvær og fantastiske musikalske oplevelser.

Den lille fede - Publikum under koncert

Men hvad er Nibe Festival egentlig?

Skalskoven er bøgeskoven, der danner rammen for hele festivalen. At træde ind i Skalskoven under festivalen er som at træde ind i eventyrland.

Den første uge i juli er der fest og musik i Skalskoven. Her kommer toppen af dansk musik forbi – og krydret med internationale kunstnere er Nibe Festivals musikprogram fuld af kvalitet og stor alsidighed, hvor der både er noget for store og små.

Festivalen strækker sig over fire dage og har mere end 4.400 frivillige, som alle er med til at gøre sit bedste for, at du får en god festival. På den måde er Nibe Festival en event, hvor der løftes i flok. Ligeledes skabes der heller ikke profit på Nibe Festival, da overskuddet hvert år doneres til kulturlivet i Nordjylland. Derfor er Den Lille Fede et stort kulturelt aktiv, men samtidig startskud for mange andre projekter i det nordjyske.

Nibe Festival betegnes som en blanding mellem pop- og rockfestival, men arrangørerne bag booker kunstnere i mange forskellige genrer.

Her er tre gode ting at vide om Nibe Festival, hvis du er førstegangsbesøgende:

  • Du må ikke have alkohol med hjemmefra – dog må du gerne medbringe vand og sodavand i uåbnet emballage.
  • En partout-billet koster 1.575 kroner + gebyr. En dagsbillet kan købes for 595 kroner + gebyr. Børn under 11 år får gratis indgang.
  • Nibe Festival afholdes i uge 26 eller 27 de næste fem år. I 2019 er det fra d. 3.-6. juli.

Derudover er Nibe Festival en kontantløs festival, og du kan derfor kun bruge kreditkort i boderne.

Hvor foregår Nibe Festival?

Det hele foregår i Skalskoven i Nibe – deraf navnet Nibe Festival. Nibe ligger ca. 20 kilometer sydvest for Aalborg, og du kan køre til Nibe fra hele landet. I byen bor der lidt over 5.000 mennesker, og derfor emmer byen af glæde og liv, når festivalen løber af stablen i sommerferien. Skulle du få lyst til at få et afbræk fra festivalen, er Nibe en flot by, som ligger ned til vandet. Her er der rig mulighed for gåture i den flotte natur.

Nibe Festivals historie

I mere end tre årtier har Den Lille Fede fundet sted. I 2018 var det den 34. udgave af Nibe Festival, og derfor har festivalen en lang historie med store traditioner bag sig. I dag har festivalen fire scener og mere end 80 koncerter, men det startede i midt 80’erne med en gammel lastbil som scene.

Dengang var det kun lokale kunstnere, der spillede på festivalen. Her var der ca. 400 besøgende. Lars Lilholt var den første større kunstner, som i 1988 spillede på Nibe Festival foran ca. 3.000 mennesker. I dag kommer internationale stjerner fra hele verden for at spille på festivalen.

Nibe Festival har kælenavnet Den Lille Fede, som er navnet på en af de fire scener, der i dag benyttes under hele festivalen.

Nibe Festival koncert

God og afslappende stemning

Nibe Festival er der camp-områder, hvor du kan slå telt op og bo under hele festivalen. Der er det klassiske teltområde, men derudover findes der andre camps, hvor du kan slå dig ned sammen med andre. For en ekstra sum penge – alt efter hvad der ønskes – kan du få et område, der både tilbyder gode telte, morgenmad, gratis bad osv. Ligeledes kan du bo i campingvogn, hvis du har sådan en. Du kan med andre ord få lov at bo som ønsket, mens du besøger Den Lille Fede.

Stemningen på festivalen er god og afslappende, og der er folk i alle aldersgrupper. Både mange børnefamilier, unge og kærestepar besøger årligt Nibe Festival – og derfor er festivalen også et sted for alle. Noget af det mest kendetegnende for eventen i Skalskoven er den gode stemning på kryds og tværs af forskellige generationer. Det giver en helt speciel oplevelse, og hvis du eksempelvis har mindre børn, som du gerne vil give en festivaloplevelse, er Nibe Festival en fantastisk mulighed. Nibe Festival er blandt de danske festivaler, som bruger flest penge pr. besøgende for at optimere serviceniveauet så meget som muligt.

Tidligere store navne på Den Lille Fede

I dag er Nibe Festival kendt for at kunne tiltrække nogle af de største kunstnere i verden. Dertil spiller utallige af store danske artister hvert år i Skalskoven, og den kombination giver et attraktivt og imponerende line up.

Som tidligere nævnt spillede Lars Lilholt som den første større kunstner på festivalen i 1988. Og i løbet af 90’erne spillede Lars H.U.G, Poul Krebs, Johnny Madsen, Dizzy Mizz Lizzy, TV-2, Thomas Helmig, Gnags, Sanne Salomonsen, Big Fat Snake og mange flere på Nibe Festival.

Efter årtusindskiftet begyndte Nibe Festival at tiltrække internationale navne, og i 2009 svingede både popstjernen Katy Perry og rockbandet The Bloodhound Gang forbi til en udsolgt Nibe Festival. Siden da er listen af store navne kun blevet længere, og Christopher, The Script, Rae Sremmurd, Nik & Jay, Kesha og Marina & The Diamonds kan alle skrive Nibe Festival på deres CV. Den liste forventes at blive forlænget mange år endnu.

Den alsidige gastronomi

På en musikfestival trænger sulten sig ofte på. Nibe Festival er kendt for sin mangfoldighed, og det kommer også til udtryk i de mange forskellige madboder, som festivalen råder over. Her kan du få alt fra højtbelagt smørrebrød til den bedste festivalburger i Danmark. Derimellem finder du både pizzaer, sandwichs, sushi, stegt flæsk med persillesovs og meget mere. Det gastronomiske udvalg er stort på Nibe Festival, og der er garanti for, at du ikke behøver at gå sulten i seng.

Stort set alle steder kan du også finde øltelte, hvor der udskænkes øl til personer over 18 år. Ligeledes er der rig mulighed for både at købe drinks, vand og sodavand. På Nibe Festival er der noget for enhver smag.

Mulighed for at blive frivillig på Nibe Festival

Knap 1600 kroner er mange penge for en billet, men du har mulighed for at komme gratis med på Nibe Festival ved at blive frivillig. Som frivillig er du en af de over 4.000 mennesker, der er med til at sørge for, at alle på festivalen får en god oplevelse. Her kan du eksempelvis få vagter i boder og være med til at sætte scene op/tage scene ned før og efter festivalen.

Som belønning for din frivillige indsats får du gratis adgang til festivalen, som du kan nyde, når du ikke er på arbejde. Men selv når arbejdet kalder, vil du mærke en stemning af fællesskab, samvær og en helt speciel atmosfære, der gør Nibe Festival til noget ganske særligt.

Hvis du arbejder under selve festivalen, skal du arbejde ca. 18 timer, mens du skal arbejde 36 timer, hvis du vil hjælpe før/efter festivalen. Til gengæld får du så hele festivalen med.

Er sparegrisen tom, og vil du gerne på Nibe Festival, er din hjælp som frivillig vejen frem. Og det vil helt sikkert blive en oplevelse for livet.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Hanne fra Svanebutikken.dk.