Aalborg er en gammel havneby i en rivende modernisering

Oplev byens rige historie og bliv bjergtaget af moderniseringen med nye arkitektoniske perler.

Gammel gade i Aalborg

Det skal opleves i Aalborg

”At rejse er at leve” – sådan sagde den folkekære danske forfatter H.C. Andersen engang. Han fandt sin inspiration til sine eventyr på hans mange rejser til fjerne destinationer. Vi er her på siden helt enige med den kære H.C. Andersen – dog mener vi ikke, at det er nødvendigt at rejse specielt langt for at opleve noget nyt.

Vi er nemlig så heldige i Danmark at have en masse byer, store som små, som hver især besidder noget helt unikt og særegent. Godt nok er vi i et lille land, men forskellen fra nord til syd såvel som fra øst til vest er slående.

Man kan tydeligt mærke, når man kommer rundt i det danske landskab, at hver landsdel har sin egen unikke charme. I det følgende skal vi rejse til det nordlige Danmark og opleve hvilke vidundere, der gemmer sig her. Vi skal nemlig til den tredje største by – Aalborg. Har du planlagt en familietur til Aalborg, kan vi kun anbefale dig at læse med videre, hvor vi giver dig inspiration til de mange seværdigheder, der bør ses i denne skønne nordjyske by.

Se udsigten over byen i Aalborg Tårnet

Når du planlægger din tur til Aalborg, bør du i den grad overveje at tage et smut forbi Aalborg tårnet. Dette tårn måler 105 meter over havets overflade, og det er dermed det højeste punkt i Aalborg. Det er beliggende i naturskønne omgivelser, og det er muligt at komme helt op i toppen.

Fra toppen er det muligt at se ud over hele byen fra alle vinkler. Tårnet tillader nemlig, at besøgende kan nyde udsigten fra samtlige 360 grader af det runde tårn. Derudover kan besøgende også nyde en dejlig frokost i de smukke omgivelser fra højderne. Dette tårn er et stærkt symbol på Aalborgs mange nytænkende tiltag og inspirerende udvikling.

Kort om Aalborgs historie og fortid

Når Aalborg placeres på listen som Danmarks tredje største by, er det bestemt ikke en tilfældighed. Aalborg er ligesom Århus, København og Odense en by med mange år på bagen. Den nordjyske by kan dateres helt tilbage til 900-tallet, og herfra er der sket en kæmpe udvikling med byen.

Som med så mange andre gamle middelalderbyer, var det enormt vigtigt at have en direkte forbindelse til havet, således at varer nemt kunne blive bragt frem og sejlet ud til salg. Dernæst lå der en kæmpe fordel i den direkte adgang til fiskeri, hvorfor Aalborg også i middelalderen var et centrum og knudepunkt for fiskeri og handel.

Hopper vi et årtusinde frem i tiden, ser vi Aalborg i rivende vækst. Industrialiseringen har for alvor taget fat i den nordjyske by, og Aalborg bliver, som mange har kendt den, til en rigtig industriby, hvor arbejderne kunne ses i strømme på gaderne til og fra arbejde.

I mange år op til årtusindeskiftet blev Aalborg stadig betragtet som en arbejder by med masser af industri. Det ville være synd og ganske ukorrekt fortsat at sætte et industrimærkat på Aalborg, idet denne by ikke længere er præget af heftig industri og store fabrikker. I dag bør den ses som en by i rivende udvikling med en masse spændende arkitektur, et væld af nye kulturelle tiltag tilsat et godt skud af den nordjyske glæde og ærlighed.

Eternitten udsigt

Hvad skal jeg se i Aalborg?

I dag har den gamle middelalderby i den grad taget form som en nytænkende hovedstad i det nordjyske. Der findes altså et væld af nye muligheder, når det kommer til Aalborg, og har du planlagt et visit til denne dejlige by, så læs endelig med videre. Nedenunder giver vi nemlig et par forslag til hvilke seværdigheder, du bør sætte tid af til. Uanset om du på nuværende tidspunkt er bosiddende i Aalborg, eller du bare gerne vil opleve den nordjyske charme på tæt hold, så er vi sikre på, at du vil gå herfra med en masse ny inspiration.

I Aalborg bliver du aldrig skuffet. Dette gælder uanset, om du er interesseret i kultur, natur eller arkitektur. Der er noget for enhver smag. Er du tilmed interesseret i at opleve historien i byen, er dette så sandelig også en mulighed. Det kræver ikke mere end at gå i de gamle middelaldergader, og kaste et blik på de gamle bygningsværker. I byen er det sågar muligt at finde en række messingplader, hvorpå der står beskrevet, hvad de enkelte bygninger hver især repræsenterer, og i hvilken tid de blev bygget. Hold derfor blikket rettet opad, når du går i de charmerende gamle nordjyske gader. Der er også gang i gågaden, hvor der du især kan finde liv og hygge i de store shoppingbegivenheder som julehandelen og Black Friday.

Utzon Center i Aalborg – Den nye perle ved havnen

For de kulturinteresserede er der et væld af muligheder i Aalborg. Herunder kommer der et lille udpluk af de populære kulturelle seværdigheder. Er du fascineret af spændende og nytænkende arkitektur? Så er Utzon Center klart en attraktion for dig. På Utzon Center kan du opleve hjernen bag det mageløse operahus i Sydney samt komme med bag kulisserne, når de store arkitektoniske vidundere kreeres. På Utzon Center er det desuden muligt at spise en dejlig frokost med fantastisk udsigt over Aalborg.

Kunsten – Oplev Aalborgs inspirerende kunstmuseum

Er du helt forgabt i kunst og særlige udstillinger, kan du roligt tage til Aalborg og besøge byens museum kaldet ’Kunsten’. Her finder du finurlige og fantastiske moderne kunstværker fra et væld af dygtige kunstnere. På ’Kunsten’ kommer der løbende særudstillinger, så hold godt øje med deres hjemmeside for nye spændende udstillinger.

’Kunsten’ tilbyder rabat til studerende, og de har sågar en hyggelig café tilknyttet, til når kunsten efterfølgende skal diskuteres og sættes i perspektiv.

Nordkraft – Koncerter, aktiviteter og biograf

Nordkraft er i særdeleshed et foretagende, Aalborg kan være stolt af. Oprindeligt var Nordkraft det massive knudepunkt, der tilførte elektricitet til hele byen. Når man træder ind af dørene til Nordkraft bygningen, er noget af det første, som man bider mærke i, de massive betonsøjler der holder hele bygningskonstruktionen sammen.

I dag er Nordkraft et kraftcenter af kulturelle aktiviteter for alle aldre. Biograf, kunstudstillinger, workshops, motion og wellness, restaurant og meget meget andet. I denne gamle industribygning finder du noget for enhver smag og for alle aldre.

Vi foreslår, at du følger med i hvilke events, der dagligt foregår i Nordkraft, og vi er sikre på, at du ikke vil fortryde dit næste visit i dette imponerende kulturelle kraftcenter.

Sejl en tur til Egholm – Øen i Limfjorden

Er du vild med at bevæge dig i naturen og opleve det fantastiske liv, der er ude i det fri? Så vil du bestemt ikke fortryde dit ophold i Aalborg. Selvom Aalborg er Danmarks tredje største by, emmer den stadigvæk af natur og idyl. Herunder kommer der et par eksempler på, hvad du kan opleve på dit visit i den charmerende nordjyske by.

For naturelskerne er Egholm klart et besøg værd. Egholm er en lille ø beliggende i Limfjorden, og med kun 5 minutters sejllads fra Aalborg er du fremme ved dette naturskønne paradis. På Egholm har du mulighed for at gå rundt og nyde naturen, dyrelivet og den friske limfjordsluft. Øen måler i alt 6 kvadratkilometer, og der er derfor rig mulig for gode vandreture uden risiko for at fare vild. Færgen sejler til og fra øen med jævne mellemrum, og du har også mulighed for at tage din bil med dig. Fra Egholm kan du altid opleve den fantastiske natur med udsigt til Aalborg by.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Kristian fra Manillo.dk.