Skirejser fornøjer gang på gang adrenalin hungrende rejselystne

Hvis der er en type af rejse, som man aldrig bliver træt af, så er det helt sikkert skirejser. I hele Europa, og i høj grad i Danmark, er det enormt populært at tage på ski i vinter- og forårsperioden. Læs med her og få gode tips til den perfekte skirejse.

Skiløber på løjpe

Din guide til at planlægge den bedste skirejse

Vi tager mange forskellige steder hen, når vi står på ski. Typiske destinationer er dog vores skandinaviske nabolande, men også lande som for eksempel Østrig, Schweiz, Frankrig og Italien. Nogle gange vælger vi også mere eksotiske destinationer, men det vender vi tilbage til.

Det vigtigste er nemlig, at du ved alt det, du skal, for at kunne planlægge den perfekte skirejse og undgå ubehagelige og uforudsete overraskelser.

Hvornår er det bedste at tage på ski?

Når du sammen med venner, familie eller måske en kæreste skal planlægge en date ski, så er der en række ting, som du skal tage hensyn til. Det første, I skal finde ud af, er typisk, hvornår I skal af sted.

Tidspunktet skal passe sammen med ferier fra arbejde og studie, men også sammen med de perioder, hvor der er koldt, og der er god sne i de bedste skiområder. Omkring jul er der typisk meget koldt og masser af sne. Jo længere hen i foråret man kommer, jo varmere bliver det – men det kan så betyde, at sneen er mindre god. Ift. højsæson, kan man også forsøge at styre udenom de travle uger, som fx uge 7, der er specielt populær for skiferier.

Hvilken skitype er du?

Før I kan lægge jer helt fast på ting som længden af ferien, destination og format, så skal I tænke lidt over, hvem I er som skiløbere, og hvilken form for skiløb, som I godt kan lide.

Børnefamilier vil typisk gerne have lidt mindre skiområder med masser af børnebakker. Nybegyndere vil gerne have mange lange, blå og røde løjper. Imens vil de øvede og mere modige ønske sig sorte bakker, masser af of pist og mulighed for at køre stærkt.

Din skitype bør definere din skirejse

Det er virkelig vigtigt at tænke over dette, før I begynder at planlægge skiferien. For den type af skiløb, som I ønsker jer, er meget definerende for, hvor I bør tage hen på ski. Med børn og nybegyndere er det typisk fedt at tage til Norge eller Sverige, hvor områderne tit er mindre og mere rettet mod børn.

Er man til lidt mere hardcore og voksent skiløb, så kan man søge mod de større og mere avancerede skiområder i lande som Østrig, Italien og Frankrig. Her kommer de dygtigste skiløbere for at feriere, og pisterne er helt i top.

Prøv en helt anderledes skiferie

Før I lægger jer fast på den endelige destination, så kan I overveje, om i år måske er året, hvor I skal ryste posen og prøve noget helt nyt. Selvom det ikke er noget, vi danskere dyrker meget, så er der nemlig også gode muligheder for at stå på ski langt borte.

Blandt andet kan Canada og Japan nævnes som lande, hvor man kan få noget rigtig godt og gedigent skiløb. Her kan man samtidig få en kulturel oplevelse ud af det, idet det er nogle kulturelt og geografisk meget anderledes lande.

Hvor meget tid vil du sætte af?

Dette her er vigtigt. Typiske skirejser varer typisk en fuld uge. Her vil man ofte tage af sted og stå fra for eksempel lørdag til lørdag eller mandag til søndag. På den måde er der masser af tid til at udforske områder og øve sit skiløb.

Men det er også en meget reel mulighed kun at sætte en forlænget weekend af til din skirejse. Her vil det være en god idé at tage til området i Norden, som er lidt tættere på hjemmet. Ønsker I at tage til Japan eller Canada, er det selvfølgelig en helt anden sag. Her kan I snildt sætte et par uger af.

Barn på ski

Tænk over transporten til ski destinationen

Nu er I ved at have styr på tidspunkt og destination. Så kan i begynde at planlægge alt det, der ligger uden om dette. For eksempel, hvordan I skal transportere jer til den givne destination.

Transport til skiferien er altid lidt et puslespil, og folk har meget forskellige holdninger til, hvad der er det bedste. Det kommer blandt andet også an på, om I skal have jeres egne støvler og ski med hjemmefra, eller om I lejer.

Bil, fly eller bus – Bedst til skirejser?

De tre transportformer, som står i overskriften, er dem, som folk typisk vælger, når de skal på en skirejse. Bil er nemt og praktisk, fordi I kan have al oppakningen med. Til gengæld tager det lang tid. Det samme gør bus, men til gengæld er der en anden, som kører bilen, og I kan selv læne jer tilbage og slappe af.

Fly er den lidt dyrere løsning. Til gengæld sparer I enormt meget tid ved at flyve, især hvis I skal til lande, der er lidt længere væk – for eksempel Italien eller Østrig.

Hav udstyret i orden til din skirejse

Når alt det praktiske er i orden, så kan I begynde at fokusere på alt det sjove. En af de rigtig sjove ting er udstyr, for det er fedt at shoppe skitøj- og ting. Inden I tager af sted, skal I således ind i skabene og kigge på, hvad I har brug for at købe.

De helt basale ting er det, der skal holde kroppen varm, når man står på ski. For eksempel skiundertøj, skibukser, en god skijakke, skihandsker, hue og måske en fleecetrøje. Men derudover kan I overveje, om I også skal investere i de andre ting.

Leje eller eje af skiudstyret?

Det er ofte en stor debat blandt skiløbere, hvorvidt de skal købe deres egne ting, eller om de skal leje udstyr som ski, stave, hjelm og støvler på skisportsstedet. Det er dyrt at leje, og derfor er der mange, som gerne vil have deres eget udstyr.

Til gengæld kan skiudstyr hurtigt blive umoderne. Tendenserne inden for ski og støvler skifter hele tiden, og man kan derfor risikere, at ens købte ting bliver håbløst gammeldags på kun få år. Det kan være argumentet for at leje hvert år i stedet for.

Skiferier koster

Når det kommer til rejser, så ligger skirejser helt sikkert i den dyre ende af skalaen. Det skyldes især, at skirejser er en meget etableret industri, hvor en masse forskellige mennesker lever af at betjene skituristerne.

Det koster således penge at rejse ned til destinationen, penge at bo på et hotel eller i en hytte, penge at leje udstyr, penge for et liftkort, penge for mad og drikkevarer på bakken, og så videre. Når I tager på skirejse, skal I altså være forberedte på at bruge penge.

Nyd skirejsen, mens den varer

Samtidig er en skirejse på ingen måde et tidspunkt, hvor det giver mening at spinke og spare. I er kun af sted i en uge, og derfor handler det om at nyde det, så længe I kan. Bekymringer om økonomi og penge er ikke noget, som bør trykke.

Derfor er det vigtigt at sørge for, at jeres økonomi er, som den skal være, inden I tager af sted. Har I ikke fået sparet tilstrækkeligt med penge op, kan det være en mulighed at tage et lån specifikt til skiferien. Her vil lånet gå til et meget fornuftigt formål.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Laan247.dk.