IRONMAN Kalmar – Det flotteste løb i Norden

Hvis du vil opleve et af Skandinaviens største sportsstævner, kan du jo overveje at tage et smut til Kalmar, når byen en gang om året er vært for det kæmpestore IRONMAN Kalmar løb, hvor der dystes om, hvem der kan blive Sveriges hurtigste, stærkeste og mest udholdende mand og kvinde.

Svømmere

Sveriges bedste IRONMAN distance

Det unikke ved IRONMAN Kalmar er, at det er Sveriges eneste løb med Ironman distancen, foruden IRONMAN Jönköping 70.3. Der findes flere andre triathlon løb rundt omkring i Sverige, men der er ikke andre arrangementer, der byder på samme distance, som deltagerne skal igennem ved et Ironman løb.

Så hvis du har lyst til at prøve kræfter med en Ironman i svenske omgivelser, er IRONMAN Kalmar din eneste mulighed for dette. Ellers skal du til at bevæge dig mod København eller Berlin, hvis du gerne vil have mulighed for at deltage i en Ironman i den nordlige del af Europa.

Sveriges mesterskab

IRONMAN Kalmar er ikke kun et arrangement, der er sat i verden for at finde deltagere til verdensmesterskabet, der kommer senere på året. IRONMAN Kalmar er også løbet, der skal afgøre de svenske mesterskaber i IRONMAN.

Så den hurtigste svenske mand og kvinde på ruten ender også med at kunne kalde sig svenske mestre på Ironman distancen, hvilket er en titel, der tildeles stor hæder. Den betyder meget for de svenske deltagere, der alle går efter at vinde kåringen som den bedste atlet i landet.

Overgangen fra Kalmar Triathlon til IRONMAN Kalmar

Før i tiden gik arrangementet i Kalmar under navnet Kalmar Triathlon. Men det ophørte, da IRONMAN organisationen købte sig ind og omdøbte det til IRONMAN Kalmar i stedet for. IRONMAN er et beskyttet varemærke, og derfor er det kun dem, der kan stå i spidsen for officielle IRONMAN løb.

Dette skete i 2011, så siden 2012 har Kalmar Triathlon altså været bedre kendt under navnet IRONMAN Kalmar. Det har haft en stor indflydelse på selve arrangementet, der kun er blevet større af, at IRONMAN er gået ind i det. Selvom Kalmar Triathlon var et velkendt arrangement i Skandinavien, har IRONMAN Kalmar haft deltagere fra mange lande rundt omkring i verden.

De samme distancer som i normalt triathlon

Hvis vi dykker ned og kigger på selve løbets distance, skiller det sig ikke ud fra alle mulige andre Ironman løb, der foregår rundt omkring i verden. Det er nøjagtig de samme distancer, deltagerne skal ud på, hvad enten de stiller til start i Kalmar, København eller på Mallorca, hvor IRONMAN også vender tilbage til hvert år.

Når du stiller til start i et IRONMAN løb, skal du være forberedt på at skulle løbe svømme 3.8 kilometer. I Kalmar foregår dette i Østersøen. Derefter skal deltagerne sætte sig klar i sadlen, inden de bevæger sig ud på en 180 km lang cykeltur. Denne tur går blandt andet over en 6 km lang bro til øen Øland, hvor en stor del af cykelturen skal klares. Sidst, men ikke mindst, skal deltagerne klare sig igennem en 42,2 km lang løbetur, som slutter af med målstregen på byens torv.

Den smukke rute i det gamle svenske landskab

Kalmar er en af Sveriges ældste byer, og derfor er der også lagt i ovnen til en af de smukkeste IRONMAN løb, der overhovedet er på kalenderen for løb igennem sæsonen. Kalmar er ikke bare en smuk by. Den byder også på noget af Sveriges smukkeste landskab, som både deltagere og tilskuere kan få lov til at nyde på dagen og i dagene op til løbet.

Især turen over broen til Øland kommer deltagerne til at synes godt om. Med udsigt til Østersøen på begge sider, Øland foran sig og med Kalmar i ryggen er det en unik oplevelse for alle de tilmeldte jernmænd- og kvinder.

Ironman cykelryttere

Kvalifikation til verdensmesterskabet

Selvom det er en smuk tur, er det dog langt fra for naturens skyld, at mange af deltagerne stiller til start i Kalmar. Mange af dem går nemlig hårdnakket efter en af de 40 billetter, der er på højkant, som giver adgang til verdensmesterskabet i IRONMAN distancen på Hawaii, der også er en årlig tilbagevendende begivenhed.

Det er enhver IRONMAN atlets drøm at komme med til verdensmesterskabet, så selvom mange af atleterne nyder at dyrke deres sport, er der stadig en hård konkurrence om at sikre sig en af de 40 eftertragtede billetter, som kan give hver atlet en oplevelse for livet.

Både for professionelle og amatører

IRONMAN Kalmar er, ligesom de øvrige IRONMAN stævner, både for professionelle og amatører. Og selvom det kan lyde sådan, så er de 40 billetter, der er på højkant til verdensmesterskabet, ikke kun tilegnet de professionelle. Der er også billetter til de bedste amatører i løbet, hvilket også har den betydning, at rigtig mange amatører, der ikke kan hellige al deres tid til sporten, bl.a. på grund af manglende sponsorater, også valfarter til Kalmar for at være med.

Det er tit de professionelle, der er mest fokus på fra løbets side af. Det er i hvert fald dem, der som regel bliver fulgt med kameraerne, når løbet bliver live-transmitteret ud til resten af verden.

En masse sideløbende arrangementer

Det er ikke kun atleterne, der kan finde på noget at lave i forbindelse med løbet i Kalmar. Der er også løb for både børn og unge, som kan give sig i kast med de skræddersyede ruter, der dog heldigvis byder på en lidt mildere distance end den, de hårde atleter skal ud på.

Der er blandt andet IRONKIDS, som er et miniløb for børn fra 3-13 år. Her bliver der mest af alt bare løbet for sjov, og børnene kan give sig i kast med distancer fra 500 til 1500 meter. Derudover er der Kalmar Mini Tri, der er et triathlon, som byder på distancerne 520 meters svømning, 18 km cykling og 4.2 km løb. Altså ti gange så korte distancer som IRONMAN løbet.

Et fantastisk arrangement at overvære som gæst

Hvis du ikke selv har lyst eller fysikken til at deltage i løbet, kan du jo overveje at tage til Kalmar i perioden, hvor løbet finder sted. For det er også en helt fantastisk begivenhed at overvære som tilskuer. Der er mange aktiviteter i løbet af dagen, en masse boder og merchandise, du kan gå og kigge på, og så summer stedet bare af liv, når IRONMAN kommer til byen.

Du kan sagtens tage dertil som tilskuer, uanset om du kender nogen, der skal være med i løbet eller ej. Det er selvfølgelig mest spændende, hvis du kender en eller flere af deltagerne. Men IRONMAN løbet kan også sagtens nydes som upartisk tilskuer, der bare gerne vil opleve et af Nordens største sportsstævner på nærmeste hånd.

Book i god tid

Hvad enten du drager til Kalmar som gæst eller som deltager, kan det være en rigtig klog idé at booke dine overnatninger i god tid. IRONMAN trækker mange tusinde mennesker til byen, og derfor vil du også hurtigt opleve, at der er rift som hotellerne og værelserne i og omkring byen.

Hvis det ikke er til at få et hotel i Kalmar, kan du jo overveje at booke dig ind i en lejlighed eller bolig via AirBnB. Hvis det heller ikke er en mulighed, kan du jo også se, om du kan booke overnatning i en af de omkringliggende byer, selvom det selvfølgelig vil være mest praktisk at kunne bo i byen, hvor det hele kommer til at ske.

Artiklen er lavet i samarbejde med Geekdesign.dk.