Rejs til Tjekkiet og oplev storbyferie i fantastiske Prag eller landets skønne natur

Mange danskere har fundet vej til Tjekkiets hovedstad Prag. Og endnu flere kender tjekkisk øl, som i stor stil importeres til Danmark. Men Tjekkiet har rigtig meget mere at byde på. Ikke mindst for dem, der er til masser af oplevelser og til aktiv og naturskøn ferie.

Prag befolket bro

På ferie i Tjekkiet

Tjekkiet åbnede for alvor op som ferieland efter 1989, hvor de gamle Tjekkoslovakiet var gennem den såkaldte fløjlsrevolution, der førte frem til, at Tjekkoslovakiet i 1993 blev delt op i Tjekkiet og Slovakiet.Tjekkiet er i dag medlem af EU. Og det er et fredeligt land med en høj levestandard og den laveste arbejdsløshed i hele EU. Det er samtidig et meget populært ferieland. Storbyferie i hovedstaden Prag er populært året rundt og naturferierne med særligt vandre- og cykelferie er mest populært fra april til midten af oktober.

Natur eller storbyferie

Landskabet i Tjekkiet er præget af skove, floder og bjerge. Det er et grønt og frodigt land, og det skyldes blandt andet de to store floder Elben og Moldau, der skærer gennem landskabet.

Landet er meget egnet til natur-, cykel og vandreferier, og mange vælger også at tage på skiferie i landet, der er lige så smukt og en del billigere end traditionelle skilande som Østrig og Frankrig.

Nogle rejsebureauer arrangerer vandreferier i Tjekkiet. Her kan du blandt andet tjekke programmet hos Topas rejser, som arrangerede sine første ture til Tjekkiet tilbage i starten af 1990’erne. Landet er perfekt til at vandre, og der er masser af hytter og hoteller, som har specialiseret sig i folk, der vandrer. Det er let at finde rundt, for de fleste stier er afmærket tydeligt.

Ruby Rejser tilbyder cykelture, så se også deres program. Vil du selv arrangere, så er et oplagt sted for en cykelferie det sydlige Bøhmen, hvor du blandt andet kan overnatte i og cykle fra byen Prachatice. Byen har sit eget bryggeri med tilhørende restaurant, hvor man kan slappe af efter dagens cykling.

Er det mere storbyferie, du er interesseret i, så er Prag en fantastisk by med smukke gamle huse, pladser og god mad.

Mad i Tjekkiet – Det tjekkiske køkken

Tjekkisk mad er traditionelt lidt tung og kødfyldt sammenlignet med for eksempel dansk mad. En karakteristisk varm ret er den såkaldte knedlik, der findes i flere udgaver. Den er typisk baseret på med, gær og små stykker brød eller på kartofler og mel. Det laves ved, at man tilsætter æg og mælk og ælter en dej, som formes til aflange små ”brød”, der koges og skæres i skiver. Man kan også typisk få knödel med skinke, sauerkraut og løg samt kød.

Til jul er det traditionelle måltid karpe og kartoffelsalat. Fiskene sælges levende på gaden fra store baljer.

Ud over den tjekkiske mad, er der mange internationale restauranter lige som alle de store internationale kæder med fastfood også findes i Tjekkiet.

Smag tjekkisk øl

Tjekkiet har i mange år ligget på en førsteplads, når det gælder om at have det største forbrug af øl per indbygger i verden – der bliver gennemsnitligt drukket 152 liter om året per indbygger. Budweiser og ølnavnet ”pilsner” kommer fra Tjekkiet. Budweiser kommer fra byen Ceske Budejovice og pilsner fra Plzen.

De øl, der fylder mest, er mørk lagerøl og pilsner. De fleste af de store bryggerier er i dag opkøbt af store internationale koncerner, men der er stadig mange mellemstore og små lokale bryggerier, hvor man kan gå på opdagelse i deres øltyper.

En god måde at prøve forskellige lokale øl og samtidig få et nogle af de historiske cafeer og kvarterer, er at tage på pub crawl, som tilbydes i alle større byer i Tjekkiet. En tur rundt til 4-6 cafeer eller værtshuse tager typisk 4 timer og koster omkring 100 danske kroner. Turene fås med guide, der taler engelsk og nogle steder også tysk.

Det astronomiske ur

Husk drikkepengene på rejsen

Drikkepenge er normalt i Tjekkiet. Og man giver sædvanligvis ca. 5-10 % oven i regningen til tjeneren. Tjenere har en relativt lav løn, fordi den er sat efter, at de får drikkepenge, så derfor anses det for uhøfligt at lade være md at give drikkepengene. – Det er også god stil at runde op, så du giver lidt drikkepenge, når du køber øl på en bar eller på en cafe.

Du skal give pengene til din tjener og ikke lægge dem på bordet.

Særlige oplevelser i Tjekkiet

Der er rigtig meget at opleve i Tjekkiet, så det er helt op til, hvad du har lyst til. E du mest til natur, så er det med at komme ud på landet og nyde de gode muligheder for at vandre, stå på ski og cykle. Her er det oplagt at bo i hytte eller på en af de mange meget velfungerende campingpladser.

Er du mere til kultur, så er tager du til en af de større byder som hver rigtig mange smukke og historiske slotte at besøge, og en af de større byer som hovedstaden Prag eller Brno, så er der de smukkeste middelalderlige kvarterer med gamle velbevarede bygninger, toppede brosten og masser af historie! Der er i øvrigt rigtig god mulighed for at få indblik i Tjekkiets historie, hvis du vælger at gå på et museum. Nationalmuseet ligger i Prag i en fantastisk smuk bygning fra 1890’erne og er bestemt en oplevelse værd, lige som det jødiske museum om kommunismen. Museet om kommunismen har som mål at vise, hvordan befolkningen blev manipuleret under kommunismen.

Befolkningen gør også i sig selv Tjekkiet til en stor oplevelse. De meget imødekommende og gør det let og til en positiv oplevelse at rejse i Tjekkiet.

Og så er der maden og øllen – sørg for at få prøvet noget af den tjekkiste mad – det kan for eksempel være ved at købe en færdig 5-retters menu eller at kaste dig ud i at prøve tjekkisk tapas, som giver smagsprøver på det tjekkiske køkken.

Værd at vide som turist i Tjekkiet

Når du som dansker rejser i Tjekkiet, er du dækket af det blå sygesikringskort, så husk at få det med på rejsen.

Selv om Tjekkiet er med i EU, så er de – lige som Danmark – ikke en del af samarbejdet omkring Euro. De har deres egen valuta, der hedder koruna.

Du kan bruge internationale kreditkort stort set ale steder i Tjekkiet, og der er også hæveautomater til, hvis du vil have kontanter.

Klimaet i Tjekkiet er meget som vi kender det fra det fra Danmark, så det kan være en god ide at tage regnfrakken og en varm trøje med, selv når du rejser om sommeren.

Er du ryger, så vær opmærksom på, at rygning er forbudt på ale offentlige steder.

Aldersgrænsen for at købe alkohol og drikke er 18 år.

Sådan kommer du lettest til Tjekkiet

Det er let – og billigt – at flyve fra København eller Billund til hovedstaden i Tjekkiet, Prag. Du kan også vælge at køre og eventuelt kombinere turen til Tjekkiet med en tur til Tyskland, Østrig, Slovakiet eller Polen, som alle grænser op til Tjekkiet.

Flybilletter fås for det meste for under 1.000 kr. for en returrejse. Fra de fleste lufthavne er der gode busforbindelser, go du kan også nemt tage taxa, som er ca. halv pris af i Danmark.

Lidt om geografien og om historien

Der bor lidt flere en 10 millioner mennesker i Tjekkiet, hvis officielle navn er Den Tjekkiske Republik. Landet har et areal på 78.866 kvadratkilometer.

Tjekkiets historie som en selvstændig stat går helt tilbage til det 9. århundrede. Her var det et hertugdømme, der hed Bøhmen. I 1198 blev det til kongeriget Bøhmen og kongen var som kurfyrste med, når den tysk-romerske kejser skulle vælges.

Prag har i flere omgange være kejserlig hovedstad. Fra 1526 blev Bøhmen gradvist en del af det habsbrugske monarki sammen med Østrig og Ungarn. Og kongeriget Bøhmen har også været en del af kejserriget Østrig.

Efter 2. verdenskrig blev den største del af de tysktalende i landet udvist. I 1948 var der et kup, hvor kommunisterne overtog magten. Efter fløjlsrevolutionen, der gjorde op med kommunismen, blev Tjekkoslovakiet i 1993 delt op i Tjekkiet og Slovakiet.

I dag er Tjekkiet et fredeligt EU land, der er kendt for at have en liberal og imødekommende befolkning.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Signe fra FaktiskPraktisk.dk.