Odense har masser af spændende oplevelser at byde på
Dette skal du opleve i Odense
Odense er en historisk by med liv og kultur
Odense er nærmest midtpunktet og samlingsstedet for hele Danmark. Odense er Danmarks tredje største by og har hele 200.703 indbyggere (et tal fra 2017) og størrelsen er 304,3 km2. Mange tænker på H.C. Andersen når Odense blive nævnt, men byen byder altså også på rigtig meget andet forskelligt, både for store og små. Så hvis du planlægger at tage et smut til Odense by, og er der nogle steder, hvor vi i høj grad vil anbefale.
Besøg H.C. Andersen
Den folkekære digter H.C. Andersen blev født, boede og arbejde i odense by. Det er bestemt noget du bør opleve, når du alligevel er i byen. Især hvis du er interesseret i H.C. Andersen og i historie. Man kan nemlig se hans barndomshjem i Munkemøllestræde. Det er et fint gult hus som undeholder 3 små lejligheder fra 1930. En af lejlighederne var Fam.. Andersens og man kan få adgang til i de forskellige rum, for at se hvor han brugte sin tid på at skrive de første digte, og hvor hans familie arbejdede.
Hvad kan man ellers opleve i Odense?
Men det er ikke kun i Munkemøllestræde, at man kan komme i H.C. Andersens-stemning, for faktisk er Odenses bys centrum pyntet med diverse skulpturer fra hans digte, og naturligvis er der et par statuer af manden himself. Er man interesseret i hans værker og bare vil se mere, så er der også flere forskellige museer, der fortæller alt om den store digter. Alt fra hans liv til hans værker. Her kan man snildt få en lang dag til at gå.
Oplev den fynske Landsby
Er du interesseret i opleve med egne øjne, hvordan en landsby så ud i 1800-tallet? Så skal du helt sikkert besøge frilandsmuseet. Her inviteres du ind i en verden bestående af gamle gårde og huse. Især i ferieperiode vækkes byen til live med mennesker og dyr, hvor du kan få mulighed for at hilse på faderen, som arbejder på marken med sønnen. Datteren hjælper moderen med maden i køkkenet. Alt imens lyde, som smedejern, børn der leger i gaderne tilslutter dine øre.
Der vil foregå nogle forskellige aktiviseret i løbet af året, både for børn og voksne. Aktiviteter som tager udgangspunkt fra gamle dage, som fx, vedligeholdelse af landsbyen. Der vil kunne nydes kaffe og kage i krostuen, så man slipper for madpakker. Dette sted er især en øjenåbner overfor børn at se hvordan man levede i gamle dage. Og det er sundt at se hvor godt vi egentlig har det i Danmark i dag.
Gamle flotte bygninger
Er du til kultur, så vil jeg anbefale at se alle de smukke og gamle bygninger som odense centrum har velbevaret. Der findes bygninger helt tilbage fra 1500-tallet. Og så kan man sagtens bruge en dag tl at køre fra bygning til bygning, hvis man bare ikke kan få nok oplevelser.
Du kan blandt andet se Odense slot, som er fra 1723. Efterfølgende blev der anlagt en rigtig fin slotshave i fransk stil, som gav det sidste til slottet, som blev færdiggjort i 1730. I dag anvendes slottes som arbejdsplads for Odense Kommune, og derfor kan man kun kigge udefra.
Odense Adelige Jomfrukloster: I 1716 blev der stiftet et kloster til ugifte danske kvinder, det fungerede som kloster helt frem til 1972. Selve hovedfløjen af bygningen er fra starten af 1500-tallet og resten er bygget på senere hen. Indholdet af bygningen er utrolig velbevaret. Men desværre kan man ikke komme indenfor og kigge, da bygningen bruges til H.C. Andersens sekretariatet ved syddansk universitet.
Odense rådhus: Ligesom andre rådhuse, så kan man godt komme indenfor og kigge, indenfor bygningens åbningstider. Odense rådhus blev bygget i 1880 og har inspiration fra det Italienske-gotiske. Dog har det haft sine udfordringer med at blive bygget, grundet krigen. Heldigvis blev det færdigbygget d. 2 april i 1955.
Fattigskolen: Lege på hjørnet af Adelgade og Raaskestræde ligger fattigskolen. Der er en mindeplade på bygningen og her kan man se, at det var her H.C. Andersen gik i skole. Bygningen er fra 1570. Den består af 2 sammenlagte gårde, og i dag er det et almindeligt lejlighedskompleks.
Besøg Danmarks jernbanemuseum
Et spændende sted som vækker minder hos nogen. Et sted man kan besøge, selvom man ikke er synderligt begejstret for toge. Det er nemlig både sjovt for voksne og børn. Museet er beliggende midt i Odense, lige ved banegården, og blev bygget i 1954. Her kan du blive klogere på Danmarks jernbanehistorie. Du kan se 21 spor med lokomotivførere og vogne. Du kan sågar se en royal vogn, som de kongelige fik tilegnet sig, når de skulle på tur. Det er også her at du kan se Danmarks ældste damplokomotiv fra 1868. Også her vil du støde på H.C. Andersen og hans togrejser.
Dette er særdeles godt sted at besøge, især hvis man har børn. For mange børn vil elske at se de store lokomotiver. Det er tilladt at røre at det vil, de må på på opdagelse. Især i børnbanegården, som er en specielbygget banegård i miniature udgave, perfekt til små børn. Her kan børnene lege og rutsche ned af vandtårnet. Kør med minitoget, hvor i får en historisk tur med start fra Københavns hovedbanegård, over den gamle lillebæltsbro, gennem storebæltsfærgen mm.
Odense zoo
Alle elsker at bruge en dag med vilde dyr på tæt hold. Her vil du og din familie kunne opleve eventyrlige øjeblikke med store oplevelser i bagagen. Odense zoo gør meget ud af at involvere de besøgende, ved at lade dem lære en masse om dyrene. Se dyrene blive fodret og lad ungerne lege på de mange udfordrende legepladser.
Odense zoo har rigtig mange vilde dyr fra hele verdenen. Løver, sibiriske tigere, chimpanser, giraffer, zebraer. Tag med til Sydamerika hvor du kan opleve tapirer og store søkøer. Tag til den Antarktis kulde og oplev pingviner og isbjørne i vandet. Det gode ved denne zoologisk have er, at der er åbnet hele året rundt.
Odense Aafart
Er du og din familie vilde med at sejle? – Så prøvOdense Aafart. De er forskellige båd, som sejler fra Munke Mose til Erik Bøghs Sti i Fruens Bøge. Derfra er der en lille, hyggelig spadseretur til landsbyen på ca. 15min. Du kan sejle med forskellige størrelser både. Den store hedder naturligvis, H.C. Andersen som kan transportere 92personer. Den næststørste er Riborg Voigt som kan fragte 90 personer, og den sidste, Allandin IV kan indeholde 65 personer.
Gådegade i Odense – Hvis du vil shoppe
Der er naturligvis også rig mulighed for at shoppe og hygge sig i gågadekvarteret, som er beliggende i Odense centrum. Der finder du alt hvad hjertet begærer med massere muligheder for shopping og spisning. Odense har rekorden i hvor mange restauranter i byen pr. Indbygger lige pt.
Når du går igennem gågadekvarteret, kan du ikke undgå at støde ind i noget historisk. Du vil nemlig støde på den flotte domkirke Sankt Knuds Kirke. Den er kendt for at husere hændelsen hvor Knud d. 4 blev myrdet af opfører.
Lige overfor domkirken ligger rådhuset. Bag domkirken ligger Klosterhaven, som indeholder naturlige urter og lægeplanter, som blev passet af byens dengangværende munke. Det var ligesom byens apotek i gamle dage. Bag Klosterhaven, mod Odense Å, ligger Eventyrhaven. Og der er en grund til at det hedder Eventyrhaven. Stedet er nemlig så flot pyntet med skulpturer, smukke blomster og springvand. Dette sted har været centrum for H.C. Andersens parade om sommeren, flere år i træk.
Disse ovenstående events, er blot et lille udpluk af hvad Odense by indebære. Der er taget rigtig meget højde for mange besøgende i løbet af hele året, og derfor er der massere af aktiviteter, både for par, men også for familier med børn. Det handler i bund og grund om hvad man er til som familie og hvilke interesser man har.
Artiklen er lavet i samarbejde med Nanna Petersson fra topsund.dk.