Rejs til Tyrkiet og oplev de flotteste sandstrande og en spændende kultur

Tyrkiet er et spændende land, som altid byder på noget for dig – uanset hvem du er. Landet er rigt på spændende historie og kulturelle oplevelse, og er du mere til afslapning på stranden, så kan du også finde de fineste sandstrande med klart blåt hav.

Istanbul cafe

Den store rejseguide til Tyrkiet – alt dette kan du opleve

Tyrkiet er blevet mere og mere populært som feriedestination blandt danskerne – og det er ikke uden grund: det er billigt, varmt og relativt tæt på Danmark. Selvom der nu i nogen tid har været lidt uro dernede, er det på inden måde et farligt sted at tage hen.

Det er et land fyldt med en masse kultur, og der er mange seværdigheder, som man ikke bør gå glip af. Læs med her for at høre om dem, samt en gennemgang af de praktiske ting, som man skal have på plads inden.

Istanbul – byen der bare skal besøges

Afhængig af hvad man ønsker at få ud af sin rejse til Tyrkiet, er der forskellige steder, man bør tage hen. Dog bør alle tage et smut forbi Istanbul. Det er godt nok ikke hovedstaden, men det er Tyrkiets største by – og så er den bare helt fantastisk. Den ligger på to kontinenter. Istanbul er altså stedet, hvor Europa møder Asien, og det kan i den grad mærkes. Byen er fuld af liv og masser af indtryk. Så hvad bør man absolut se i Istanbul?

  • Sultan Ahmed Moske – også kaldet Den Blå Moske – er en af Istanbuls største moskéer, og den er helt sikkert et besøg værd. Navnet Den Blå Moske kommer af de mange flotte blå fliser, som loftet er dekoreret med. Moskéen er stadig i brug den dag i dag, så man skal huske at have ordentligt tøj på, hvis man vil ind og kigge.
  • Topkapi Paladset er som navnet ligger op til et palads, men det er ikke bare hvilket som helst palads. Det var Osmansultanernes palads i næsten 400 år. Det er kæmpestort med mange gårdhaver, gamle bygninger og en utrolig smuk udsigt over Istanbul.

Basilica Cistern er en lidt speciel seværdighed. Det er et kæmpe underjordisk bassin, som normalt blev brugt til opbevaring af vand i for eksempel tørketider. Det, som gør det virkelig specielt, er de 336 marmorsøjler, som holder på det underjordiske loft og sørger for, at de ikke braser sammen. Det er virkelig et syn, som vil noget.

Det ultimative ferieparadis

Hvis man drømmer om at ligge på en strande hele dagen, bør man tage til Alanya. Det er nærmest definition af en badeferie by med sine strande, som er kendt for at være blandt verdens bedste. Vandet er utroligt klart, og der er kilometer lange sandstrande. Det er altså ikke for sjov, at det er Tyrkiets mest populære ferieby – og faktisk fordobles indbyggertallet om sommeren. Selvom at det er kendt for at være en badeferieby, er der stadig mange seværdigheder, som man kan se, når man holder en pause med solbadningen.

Sapadere vandfaldet ligger 50 kilometer fra Alanya og vil altså sandsynligvis være en heldagstur. Det kan kun anbefales at booke en tur derud eller selv kører – taxi bliver hurtigt alt for dyrt. For at komme helt ud til vandfaldet går man 800 meter på en gangsti, hvor der flere gange er stiger ned i vandet, så man har mulighed for at tage en dukkert – dog kan vandet tit være lidt koldt, så det skal man være forberedt på.

Generelt er Sapadere vandfaldet bare et helt fantastisk sted – der er sjældne blomster og en masse dyr. Det er en rigtig god idé at tage sit kamera med derud, så man kan tage nogle billeder af det flotte vandfald.

Hvis man ikke også har taget turen til Istanbul og været forbi basaren der, bør man prøve Den Tyrkiske Bazar, som ligger i den anden ende end den bazar turisterne normalt tager til i Alanya. Den tyrkiske er bare lidt mere autentisk – og billigere!

Borgen. Der er en utrolig flot borg med en ligeså utrolig udsigt. På vejen derop er der en masse hyggelige restauranter, så man kan med fordel tage derop i løbet af eftermiddagen og spise lokalt.

Et superflot syn er også de fascinerende kalkstensterrasser i Pamukkale, som kan ses på billedet.

Pamukkale kalk bad
Strand i Tyrkiet

Hvad skal du ellers opleve i Tyrkiet

Udover de to nævnte byer er der nogle flere generelle ting, man bør besøg eller prøve.

  • Hamam er det vi i Danmark kender som tyrkisk bad – og de indeholder som oftest også en omgang massage. De findes rundt omkring i Tyrkiet.
  • Kappadokiener en underjordisk by skabt af vulkan vulkanudbrud. Det er noget andet end det, man normalt ser på ferier og er helt sikkert også et besøg værd!
  • Pamukkales kalkterrasser er på UNESCOs verdens arvliste. Kalkvandet, der strømmer ned af de hvide klipper, ligner isvand og er helt utrolig flot. Eftersigende har vandet også en helbredende effekt.

 

Tyrkisk mad der bare skal prøves

Tyrkiets køkken er et fantastisk mix mellem Middelhavet og Mellemøsten. Tyrkiet er allermest kendt for deres shish kebab og deres döner kebab, hvilket man bestemt også bør prøve. Men der er også mange andre gode madvarer og retter!

Oliven, fylde auberginer, fetaost, vinblade og yoghurt er bare nogle af de få ting, som Tyrkiet er kendt for. Deres mad er yderst lækkert og især karakteriseret af utrolig mange lækre krydderier, såsom spidskommen, paprika, kanel og mange flere.

Sidst men ikke mindst er der jo desserten. Man kan ikke tage til Tyrkiet uden at prøve den kendte Turkish Delight. Hvis det ikke lige er sagen, er der heldigvis også mange søde kager.

Hvis man ønsker at shoppe på sin tur, kan man med fordel tage til Istanbul Cevahir, som er et shopping Center med seks etager. Det indeholder blandt andet mindst 200 butikker og et tivoli i kælderen. Det er Europas største shopping center, så man kan snildt bruge mange timer derinde.

Hvis man hellere vil opleve noget mere autentisk, kan man tage til Grand Bazaar. Der er over 400 boder fordelt på 60 små veje, og de sælger alt fra sko til krydderier.

Hvad skal du have på plads inden turen

Pas – det er ikke bare nok, at dit pas ikke udløber i løbet af rejsen. Faktisk skal det være gyldigt i mindst 150 dage fra den dag, man rejser ind i landet. Det er altså vigtigt at tjekke op på. Dog behøver man ikke visum, så længe at man ikke bliver der mere end 90 dage.

Medicin – det er altid en god idé at pakke lidt forskellig medicin, så man ikke lige pludselig står midt i Tyrkiet og ikke kan kommunikere med apotekeren.

Rejseforsikring skal også være på plads. Det er måske ikke så vigtigt at kunne afbestille ferien. Vigtigst er det dog, at man kan få hjælp, hvis der skulle ske noget.

Kamera er altid en god ting at have med på ferie. Der blev tidligere nævnt et polaroid kamera, som virkelig er blevet populært på det seneste, da det printer billedet med det samme.

Ordentligt tøj. Man kan sagtens have korte shorts og nederdele på ens ferie, men det er vigtigt at huske på, at Tyrkiet altså er et muslimsk land, og hvis man vil ind i moskéerne, nytter det ikke, at man har udfordrende tøj på.

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Anne-Lise Hansen fra polaroid-kamera.dk.