Smukfest 2019 - Oplev Skanderborg Festival med fed musik i Bøgeskoven

Et stjernespækket program skal gøre Skanderborg Festival 2019 eller #SMUK19 til en uforglemmelig oplevelse for alle.

Tre piger til Smukfest

Skanderborg Festival 2019 byder til fest i Bøgeskoven

Så er det ved at være op over. D. 7.-11. august er der fest i Skanderborg, og det er ikke bare hvilken som helst fest. Det er den smukkeste fest i skoven, Skanderborg Musik Festival 2019 også kaldet #SMUK19.

Igen i år var der hurtigt udsolgt af billetter til det kommende års festival og med navne som Suede, Ziggy Marley, Martin Garrix og Clean Bandit – skal trækronerne nok komme til at rocke igennem endnu engang.

I år er der ca. 170 forskellige acts i et spændende program på 5 scener – fordelt over 5 dage, og lige som altid er det godt og blandet med nye up coming navne og nogle af de gode gamle, som vi alle kender og synger med på, danser med til og kysser til. Blandt de gode gamle kommer selvfølgelig Sebastian Band, som har været en af de mest markante musikere Danmark har haft at byde på. Med sange som Måske ku´ vi eller Romeo og ikke mindst Du er ikke alene – der bare er nogle af de rigtig gode danske sange, vi alle mere eller mindre kan synge med på, og som bringer minder tilbage fra en svunden tid.

De nye danske stjerner på Smukfest 2019

De unge efterfølgere af nogle af Danmarks største sangere er blandt andet Hjalmer og Hugo Helmig. De leverer deres helt egen stil og skal nok være med til at sætte godt gang i danseskoene. Med hits som Young like this, Wild samt Please don´t lie skal Hugo Helmig nok få sat en rigtig god fest i gang. På samme måde kommer Hjalmer også med sange som Hvis du går, Det smukkeste problem samt I morgen er glemt, og her vil der sikkert komme et par hjerter i brand!

Rutinerede stjerner og up and coming talenter

Men de to danskere er ikke de eneste af de store efterfølger, der kommer og gæster festivalen. Den næstældste søn af reggaelegenden Bob Marley, Ziggy Marley kommer også forbi, og mon ikke han fyrer den af med en god gang Jamaica reggae style med hit som Cry, Cry, Cry og Change your world?

Trænger du til at få rørt dine lattermuskler, så skal du holde øje med Comedy Galore. det er en uundværlig del af årets Smukfest. Ligesom Natholdet med Anders Breinholt underholder han live og med garanti for at uddele latterkramper.

#SMUKFEST hylder også de up coming navne. Her finder vi blandt andet Nicklas Sahl. Han har været Ugens Uundgåelige på P3 med sine singler New Eyes og Planets og han har virkelig fået sit navn slået fast. Gaffa karakteriserer ham som en særdeles lovede popcharmør. Nicklas Sahl har haft musikken inde på livet hele tiden. Først hjemme i Hadsten. Herefter på efterskolen og efterfølgende blev han spottet på Samsø under sin optræden. Siden har han spillet med forskellige kunstnere, og de seneste par år har han haft tæt samarbejde med producer og dangskriver, Birk Storm.

Ligesom Nicklas Sahl er kommet godt frem i rampelyset, har vi også Jada på listen over nye up coming navne. Jada vandt den eftertragtede P3-Talent prisen, som er en anerkendelse af godt arbejde og talent. Emilie Molsted, som er hendes borgerlige navn, udgav i 2017 hendes første sang Sure og herefter er der kommet to singler: Keep Cool og Lonely, som begge har rundet er million streams på Spotify og begge bliver ofte spillet på P3.

Mand der crowdsurfer
Koncert ved Skanderborg Festival

Smukfest byder på danske og internationale kunstnere side om side

Selvom Skanderborg Festival gerne vil hylde de dansker kunstnere, så har festivalen også tiltrukket musikere fra udlandet. Tilbage i 1985 var det f. eks. Main Squeeze der gæstede scenen som hovednavn. Herefter kom de populære Status Quo, som var med frem mod 1995. Så kom Joe Cocker sammen med vores egne D. A. D.  som hovednavn.

Men en af de største begivenheder, der har være i den smukke skovs tid, var nok dengang at selveste James Brown fandt vejen frem til skovens dybe stille ro, som han herefter fik rusket godt og grundigt i gang. Det var i sommeren 1992, og det var ikke hvilken som helst sommer! Det var SOMMEREREN, Ikke nok med at det havde været den mest solrige sommer med 58 dages bragende sol. Det var også her, vi vandt EM i fodbold i Sverige, Sankt Hans måtte flere steder aflyses, men festen i Skanderborg var på ingen måder berørt af dette. Udover den gode stemning, der var i skoven, var stemningen ligeså høj hos arrangørerne af festivalen, da de nu skulle have besøg af selveste James Brown. Der ankom to limousiner i skoven. I den første var James Brown og hans kone, og i den anden limousine var hans tørrehjelm. Det tog lige lidt tid for at få hjelmen arrangeret i teltet så hr. Brown kunne få styr på lokkerne, men han leverede, gjorde han. Det var et brag af en koncert i skoven den sommer, som mange sent ville glemme.

Mød maskotten for Skanderborg Festival – FestiWalther

Skovens maskot FestiWalther, har set meget gennem sit mere end 400 år gamle liv. Han er en af de gamle drenge, men han er egentlig grunden til al denne festivitas. D. 5. juli 1979 på hans 400-års fødselsdag startede det hele. Her blev det besluttet, at han fødselsdag fremover skulle fejres med en festival. Dette startede i det små med 600 – 1000 besøgende, hvilket efterfølgende har udviklet sig en hel del siden. Der har dog været lidt startbesvær undervejs. På et tidspunkt var der slet ikke noget billetsalg, men med tiden kom der lidt bedre styr på alt det administrative.

De første festivaler var med bands som Luna, Spam Band, Cozie og Bocachio. Dengang var der et underskud på ca. 4.000 kr., men med alt taget i betragtning, såsom den manglende kontrol med billetsalg, så fik det ikke arrangørerne til at stoppe. De fik det vendt i 1982 til et flot overskud på 150.000 kr. Her var det bands som Anne Linnet Band, Bjørn Afzelius og Tøsedrengene der var gæster, og de kunne få gang i skovens trækroner. Efterfølgende er det bare gået fremad. I dag er der ca. 33 – 36.000 betalende gæster i gennemsnit fordelt over 5 dage i skoven. Nu har man for eksempel en omsætning i boderne på ca. 58 mio. kr. i 2017 og den samlede festivalomsætning lå på ca. 165 mio. kr. Så FestiWalther, hvis rigtige navn er: Waltidur Festismuk Kærligkys Ølimund Rockilund Trold, kan ikke være mere glad for, hvordan det hele har udviklet sig.

Følg Smukfests historie gennem festivalplakaterne – Nu og dengang

En af de ting der også har udviklet sig er Smukfest plakaterne. Kigger man på de plakater, der kom frem i 80érne og sammenligner med dem fra i dag, kan man nemt se, at EDB-teknikken har taget gevaldigt over. Tidligere hvis ikke FestiWalther har prydet forsiden, så har det været hans guitar eller skoven. Tilbage i 90érne og frem til 2013 har han festet igennem på flot manér, men i 2014 kom et smukt gammelt bøgetræ til at overtage pladsen. Først helt alene, men i 2016 blev der placeret et par unge mennesker for foden af træet for at symbolisere en skovfest, og i 2017 og 2018 er FestiWalther igen tilbage under den smukke bøg.

Igen i år er det Søren Rislund og Peter Palshøj, der er konferenciers på Bøgescenerne, som de har været det siden 1982, og de gør det med bravour. På Stjernescenen har vi det forrygende makkerpar, Simon Jul og Adam Duvå Hall, som fører sig frem på smukkeste vis. I P3 teltet møder du to af P3s mest musikkyndige værter, nemlig Pelle Peter Jensen og Andrew Moyo. De kan om nogen føre dig ind i musikhistorien og hjælpe dig ud på den anden side igen mere bevidst end nogensinde. I Sherwood Skoven finder du Jørn The Wonder. Her har han været stort set siden 1997, og han forstår at sætte gang i en fest. I Live Camp er det P6 Beat værten Carsten Holm der guider dig igennem talenterne, og han har en del erfaring. Han har arbejdet på DR siden 1993 og har gennem sit arbejde oparbejdet en stor erfaring med musikken og dens udvikling.

Vi glæder os til at se jer alle denne sommer på #SMUK19, hvor vi selv synes, at der er blevet strikket et forrygende program sammen. Vi håber, at I vil nyde det ligeså meget som vi vil.

God fest allesammen herfra!

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Kasper Toxvig fra Rito.dk.