Hvad kan man opleve, når man rejser i Italien?

Italien… smagen af solvarme tomater, duften af frisk rosmarin, synet af solsikker så langt øjet rækker. Italien er alt dette, men også meget mere. Den højhælede støvle med dens øer, er et stort og mangfoldigt land at gå på opdagelse i.

Gardasøen

Italien er solsikker – og mere

Har du kørt igennem Toscana en sommerdag, så kender du synet af solsikker alle vegne, solen der varmer huden, og duften af den støvede, røde jord. Italienerne et varmt og venligt folkefærd, men der løber også temperamentsfuldt blod i årerne. Prøv bare at køre en tur i den italienske trafik. Der bliver dyttet og peget fingre og folk hidser sig gerne op over småting, men det skal man ikke tage så tungt.

Det er en del af charmen, ligesom at italienerne holder hårdt på deres former. Enhver samtale indledes med et buongiorno (fra morgen til tidlig eftermiddag) eller buonasera(fra midt på eftermiddagen til aften), efterfulgt af signora, signorinaeller signore. Dette gælder også, hvis man vil spørge om noget i supermarkedet! Til gengæld bliver du selv tiltalt på samme måde.

Der er flere meget interessante regioner i Italien. Man kan sige, at der ikke er nogen del af landet, der ikke er interessant. Alle regioner har deres charme, og Italien er et land, man helt sikkert aldrig bliver færdig med.

Find Italiens hjerte i Toscana

Rejser til Italien burde indeholde et besøg i Toscana regionen. Toscana oplever man ikke på én dag. Man kan naturligvis selv bestemme hvor længe man vil opholde sig i en region, men uanset feriens længde, løber man ikke tør for mulige seværdigheder. Der er så meget at se og opleve. Firenze er et godt bud at starte, men man må endelig ikke glemme de mindre byer. I Firenze bør man tage et kig på den imponerende duomo, altså domkirken Santa Maria del Fiore.

Tag et smut op i det 85 meter høje klokketårn! Og snup en is i kvarteret bagved. Her finder man f.eks. økologisk hjemmelavet is i frisklavede vafler, der smager af himmerig! Er man kunstinteresseret må man endelig heller ikke gå glip af et besøg på Galleria degli Uffizi. Går man en tur i Firenze kommer man også over den berømte broPonte Vecchio(den gamle bro) over floden Arno, som i øvrigt også binder byen sammen med Pisa.

Små byer er også store attraktioner

I Toscana finder man også den gamle borgby San Gimignano, der med sin bymur og de mange tårne er utrolig fint bevaret, og et populært turistmål. Her kan man slentre gennem den lille by i flere timer. Bliv gerne til sen aften, for så autentisk en oplevelse som muligt. Vil man også opleve lidt mindre befærdede steder, kan man besøge Monteriggioni og dens Festa Medievale, eller byen Certaldo og dens Mercantia, begge middelalderfestivaler med hver deres særpræg, i juli måned.

Er man i Toscana i juli eller august bør man også overveje at opleve Palioen, som er et hestevæddeløb, med aner helt tilbage til 1200-tallet på den centrale piazza i Siena. Det er en oplevelse for livet, og handler ikke kun om heste, men også om de forskellige familieklaner og deres traditioner i byen. For de lokale er denne begivenhed blodigt alvor!

Bølger, gondoler og glas

I Toscana ligger også byen Pisa, hvis hovedattraktion næppe kræver yderligere præsentation. Men det skæve tårn er ikke byens eneste spændende indslag! Tager man til Pisa, kan man også overveje at besøge de legendariske strande både nord og syd for byen. Det er lidt en anden oplevelse end at springe i bølgerne ved Vesterhavet!

Følger man kysten syd for Pisa kommer man til Grosseto, hvor man kan nyde mindre befærdet skov og strand ved imponerende Cala Violina.

På toplisten over Italienske byer ligger også Venedig, beliggende i regionen Veneto. Alle har set billeder af Venedig, byen der er er bygget på vandet, og som med alle sine broer, kanaler og gondoler er noget ganske særligt. Det er ikke uden grund at man siger “Se Venedig og dø”. Men kommer man til regionen bør man også kigge på nogle andre interessante steder. Stadig blandt de mest populære attraktioner finder man de andre øer i den imponerende lagune. Tag et smut til Muranomed dens glaskunst og Buranomed de farvestrålende huse. Eller sejl over til Lido, hvis du trænger til en dag med sand og vand.

Italiensk arkitektur

Rejs billigt på afbudsrejse

Det behøver ikke at være dyrt at rejse til Italien. Hvis du er fleksibel i forhold til afrejsetidspunkt, så kan der være mange penge at spare ved at finde en billig afbudsrejse. Hvis det skal være en rigtig luksustur, så søg efter afbudsrejser all inclusive. Så kommer du både billigt afsted, og får så godt som alt serveret på rejsen.

Den eneste ulempe ved denne løsning er, at du ikke altid har så meget indflydelse på tid og sted. Afbudsrejser er rejseselskabernes måde at få besat deres rejser i sidste øjeblik ved at sænke prisen markant. Det betyder at dine valgmuligheder begrænser sig til at være hvad der lige er af tilbud her og nu. Typisk vil der dog alligevel være en del rejser at vælge mellem, da afbudsrejser efterhånden er blevet en stor del af markedet.

Alle veje fører til Rom

Rom i regionen Lazio, har selvfølgelig en helt central rolle i Italien, og er slet ikke til at komme udenom. Man kan næsten ikke besøge byen uden også at tage “rejsen” til verdens mindste land – Vatikanstaten– midt i byen. Her kan man være heldig at se et glimt af paven, men ellers er man heller ikke gået forgæves.

Vatikanet er på alle måder imponerende, og det kan være værd at undersøge nærmere, hvornår på dagen, der er færrest turister. Man bør heller ikke forlade Rom uden at have oplevet Colosseum. Hvad der også er værd at være opmærksom på, er den fine oase et stenkast derfra, Palatinerhøjen. Indgangsbilletten gælder begge steder, og det er en rigtig god idé at købe den ved Palatinerhøjen, så kommer man nemlig hurtigere frem i køen ved Colosseum!

Meget mere Italien

Når man rejser i Italien, er det absolut anbefalingsværdigt at forsøge at komme lidt væk fra de større byer og attraktioner. Så kan man nemlig nemmere tage pulsen på det mere “ægte” Italien. Stop i en tilfældig landsby og gå ind på en af de lokale barer – der er nemlig mange, selv i de små byer. Italienerne starter gerne dagen med un caffé, som sjældent koster mere end en euro, inden de kører på arbejde. Det er på barerne, eller piazzaerne at det sker, det er her folk mødes og hænger ud når de har fri. Det er her møder man den italienske folkesjæl.

Nord for Toscana ligger regionen Emilia-Romagna, som spænder næsten helt fra kyst til kyst. Her er tale om et spændende, og ofte overset stykke Italien. Emilia-Romagna har det hele! Blandt seværdighederne kan nævnes nationalparken Monte Falterona e Campigna, hvor man finder det overdådige vandfald Cascata dell’Acquacheta, som Dante Alighieri nævner i sin gudommelige komedie. Parker i den lille landsby San Benedetto in Alpe, start med en kaffe på den lokale bar, og gå den 8 km utrolig smukke rute gennem skoven, langs floden Aquacheta.

Smag på Italien!

Når man rejser i Italien, bliver man nærmest lykkelig af alle de gode råvarer, man får indenbords hver dag. Italien er et kulinarisk mekka for sjælen, og man forstår næsten ikke hvordan så simpel mad kan smage så godt. Mange steder kan man komme ud på vingårde og prøvesmage deres vin, eller man kan finde kurser i italiensk kogekunst. Pasta er ikke bare pasta, og det er en fantastisk oplevelse at se de ældgamle traditioner folde sig ud, og selv deltage i frembringelsen af de lækreste kreationer.

Sørg også for at finde lokale slagtere og og gårdmejerier. Smag på ægte hjemmelavet ricotta, eller mascarpone. Det er måske nemmest, og mest genkendeligt, at handle i de store supermarkeder, men man må endelig ikke snyde sig selv for oplevelsen at smage på det autentiske italienske liv.

Denne artikel er udarbejdet i tæt samarbejde med Trine L. Sørensen fra it-city.dk.