Rejser til Kroatien - Det nye hit som rejsemål i sommerferien

Kroatien er de senere år blevet et populært rejsemål for danskere. Du kan opleve flotte sandstrande og imponerende nationalparker eller det pulserende storbyliv i Zagreb.

Kroatisk havneby

Næste stop: Kroatien – alt dette kan (og skal) du opleve

Når du skal til at forberede og planlægge din næste sommerferie, bør du helt sikkert overveje en rejse til Kroatien. Kroatien er et meget smukt land med masser at byde på både for de eventyrlystne, de madglade, charterturisterne og de naturglade.

Særligt i løbet af de seneste år er Kroatien blevet et utroligt populært feriemål, og besøges hvert år af mange turister. Landet har noget for enhver rejsetype, lige meget om du er til aktiv ferie, eller en typisk charterferie med all-inclusive.

Fakta om Kroatien

Kroatien har en 2000 km lang kyststrækning, og over 1000 øer, det betyder masser af strande. Kroatiens areal er på 56.542 km² og der bor ca. 4,1 millioner mennesker. Kroatiens hovedstad er Zagreb og har et indbyggertal på ca. 800.00.

Kroatien ligger i det sydøstlige Europa og har nabolandene Ungarn, Bosnien-Hercegovina, Slovenien, Montenegro og Serbien, samt Italien på den anden side af Adriaterhavet. Man vil typisk inddele Kroatien i tre områder rent geografisk. Der er det lavtliggende område, landbrugsområdet med masser af frugtbar jord, og højlandet hvor hovedstaden Zagreb befinder sig. I det sidst nævnte område finder du de fleste af Kroatiens skove og nationalparker.

Det primære klima i Kroatien er et fastlandsklima med varme og lune somre, og kolde vintre med masser af sne. Tager du derimod længere ud til kysterne kommer du over i et middelhavsklima med mere milde vintre, og varmere somre.

Kroatisk vin

Hvis du er vinelsker vil Kroatien også være et land for dig. Landet har en lang tradition inden for vin, der går helt tilbage til romertiden. Kroatien har mere end 100 vinmærker og over 33.000 hektar vinmarker, så der bliver produceret masser af lækker vin i Kroatien.

Smag på Kroatien

Kroatien har masser af spændende madkultur, der tydeligt bærer præg af indflydelserne fra de omkringliggende lande. Italienerne med deres pasta, de gamle grækere med produktion af vin og tyrkerne medbragte den traditionelle ret Sarma der er hakket kød i en rulle af enten kål eller vinblade. Kroatien er også et land med masser af fisk og skaldyr, som fanges på den lange kyststrækning.

Der lægges vægt på råvarer af god kvalitet, og Kroatien er da også et anerkendt gourmetland, der for nyligt har fået sin første Michelin restaurant. Restauranten hedder Monte, og den kan findes i den gamle bydel i Rovinij. Maden på Monte bliver fremhævet både i forhold til udsøgte smagsoplevelser, men også i forhold til de smukke og kreative anretninger.

Spændende destinationer i Kroatien

Der er helt sikkert noget for enhver smag i Kroatien, smukke byer, overdådig natur, strande, adventure muligheder og meget mere.

Dubrovnik – Byen fra UNESCOS verdensarvsliste

En af de smukkeste byer i Kroatien hedder Dubrovnik, der liger i den sydlige del af landet. Dubrovnik er en smuk middelalder by, og især kan bådehavnen og den gamle bydel fremhæves som et must-see. Gå på opdagelse i de smukke gader, eller lej en lille båd og sejl ud på det klare vand og se byen fra en anden side. Dubrovnik er på UNESCOS verdensarvsliste og i den gamle bydel må du ikke køre i bil, dette er for at bevare og passe på de gamle smukke bygninger.

Split i Kroatien

Kystbyen Split

Hvis du kommer nordfra, vil du Ca. 2 timer før du rammer Dubronik i bil, komme forbi kystbyen Split, Kroatiens næststørste by, med et indbyggertal på 200.000, og her bør gøre dig selv den tjeneste at standse bilen for et par dage i hvert fald. Denne smukke by er nemlig helt sikkert et besøg værd, og er du Game of Thrones fan vil denne by nok være feriens højdepunkt. Mange af scenerne i Games of Thrones er nemlig filmet i byens smukke gader. Du kan endda tage på en guidet Game of Thrones tour igennem byen hvor du vil se sets og lokationer fra den populære serie.

Split var under det romerske herredømme i antikken og dette ses tydeligt på byen i dag. Byen imponerer med b.la. den smukke plads Dicoletians, og de mange små gader og søjlegange og templer i lys sandsten. Flere af bygningerne i Split er på UNESCOS verdensarvsliste.

Er du til fisk og skaldyr bør du besøge byens fiskemarked, de lokale kalder det Peskarija. Fiskemarkedet byder på alt hvad hjertet kan begære indenfor fisk og skaldyr, og selvom du måske bor på hotel og ikke har et køkken at lave mad i, er markedet stadig et besøg værd. Du kan gå rundt og kigge på de mange boder med friske fisk, og købe små fiske anretninger i de omkringliggende cafeer. Fiskemarkedet ligger på pladsen Marmontova og har åbent hver dag fra kl. 6.30 – 14.00.

Nationalparken Brijuni

I nationalparken Brijuni kan du bogstaveligt talt gå i dinosaurernes fodspor, du finder nemlig mere end 200 dinosaur fodspor i parken. Udover at være hjemsted for dinosaurer fodspor, var parken i mange år sommerresidens for Marshall Tito, den tidligere jugoslaviske præsident.

Rygterne siger at Tito brugte mange af årets måneder på øen Brijuni, og havde besøg af flere royale, præsidenter og endda berømte skuespillere. Mange af disse besøgende medbragte eksotiske dyr som gave, som Tito samlede på i sin private zoo. Denne zoo findes stadig, men dog med et mindre udvalg af dyr.

Plitvice Nationalpark

Hvis du rejser til Kroatien er du næsten nødt til at besøge Plitvice Nationalpark. Parken blev erklæret som nationalpark i 1949, og i 1979 indtog den en plads på UNESCOS verdensarvsliste. Parken er ualmindeligt smuk og betagende, og som taget ud fra et eventyr. I parken kan du opleve ca. 16 små søer, og omkring 1000 vandfald.

Højdeforskellen fra den nederste til den øverste sø er på 133 m. Du kan dog umuligt se det hele på en dag da parken er på omkring 300 km2. Det er dog muligt at overnatte nær parken, enten på hotel eller på campingplads, så du har mere tid til at udforske den smukke nationalpark. Der er små restauranter og cafeer i parken, så du kan få dig et glas vin og en bid mad når du trænger til en pause fra at bevæge dig rundt på de smalle gangstier og tabe underkæben over den imponerende natur.

Vandland

Er du på tur med børnene, eller er du bare selv en rigtig vandhund, så skal du tage en dag i Aquapark Istralandia. Dette kæmpe store vandlang har masser af timers sjov til vandpjaskende turister. Tag en tur i en af de mange vandrutsjebaner, leg på vand legeplads, svøm i de mange bassiner eller nyd solen og en god bog på en solseng mens børnene leger i vanden.

Der er masser af barer og restauranter inde i vandparken, og der tilbydes også forskellige aktiviteter til børnene såsom danseundervisninger, turneringer og små koncerter.

En dag på stranden

Med sin lange kyststrækning og sine mange små øer er der selvfølgelig også masser af lækre Bounty strande og små hemmelige laguner i Kroatien der lokker med lækkert blødt sand, og dejligt kølende vand og måske en lille hule. Kroatien er i top 3 over lande i Europa med det klareste og reneste havvand, så du kan med god samvittighed lade hele familien kaste sig i bølgerne.

Forhåbentlig har du fået et lidt større overblik over hvad fantastiske Kroatien har at byde på, og så er det jo bare afsted. Rigtig god tur.

Dette indlæg er lavet i samarbejde med Mogens Larsen fra bedstepraksisibyggeriet.dk.