Lad julegaveindkøb blive inspirerende og sjovt

Julen er hjerternes fest. Her er hovedfokus god mad, hygge med familien og en masse god stemning. Og så er der gaverne. Et emne der deler vandende. For jovist er det hyggeligt at pakke gaver ud, men for mange bliver julegaver associeret med stres og jag, og er ofte noget der skal klares i sidste øjeblik.

Men sådan behøver det ikke at være. Julegaver kan nemt blive til et hyggeligt projekt, der bliver en glæde at kaste sig over, frem for en byrde der hurtigt skal overstås. Her får du derfor et par gode tips og tricks til, hvordan julegaveræset kan blive både sjovere og nemmere for dig.

Julegaver

Hvad skal mor eller kæresten have i julegave?

Til jul er der ofte en masse forskellige folk, der skal indkøbes gaver til, og det ender derfor ofte ud i, man blot køber det første og det bedste, der står på de forskellige ønskelister. Men i virkeligheden kunne du måske godt tænke dig, at de mange gaver blev en kende mere personlige? Heldigvis kræver det ikke det store.

En god idé kan være, at du begynder at forberede dig i rigtig god tid. Hvis du allerede i løbet af året begynder at nedskrive, hvis din mor pludselig ytrer sig om en bestemt forfatter hun godt kan lide, eller din kæreste nævner en restaurant, hun gerne vil prøve at spise på, så har du allerede i god tid et par gode gaver i hus i form af bøger og middag, som din mor eller kæreste ikke havde regnet med at finde under juletræet.

Selvom det kræver, at du gør dit arbejde i god tid, kræver det dog ikke det store af dig. Og på den måde kan du nemt finde på de perfekte gaver til alle der skal have en pakke under træet.

Giv en oplevelsesgave

Til jul kan det være tidskrævende, at skulle finde på peronlige gaver til alle, du skal give en pakke til. Derfor ender man ofte med at finde den hurtige og nemme løsning, som kan købes i storecenteret samtidig med alle de andre gaver.

Dog findes der en løsning, der gør, at du kan give personlige og anderledes julegaver, uden du skal gå i tænkeboks flere måneder i forvejen.

Ved at give en oplevelsesgave, kan du ende ud med en julegave, der er ud over det sædvanlige. Her kan du både vælge småting som restaurantbesøg eller biografture, eller du kan vælge den helt eksklusive gave, som en tur i en luftballon eller en Ferrari.

Den ekstra bonus ved oplevelsesgaver er, at du kan hive dig selv med i julegaven, så du kan være med til at dele oplevelsen, med personen der skal have gaven.

Hjemmelavede julegaver er vejen frem

Julegaver bliver i de fleste tilfælde en dyr fornøjelse, hvis man skal have mange pakker med til under træet. Men sådan behøver det ikke at være. Ved at lave hjemmelavede gaver, kan du spare en hel del penge på julegaver. Samtidig sørger du for, at din gave bliver ekstra personlig.

Mange forbinder måske hjemmelavede gaver med noget, man lavede til sine bedsteforældre, da man gik i børnehave. Men det er langt fra den fulde sandhed. Hjemmelavede julegaver kan i lige så høj grad laves af voksne.

Med de hjemmelavede julegaver, kan det dog være en god idé at starte ud i god tid, da der er grænser for, hvor mange ting man kan nå at lave ved slutspurten d. 23. december.

Er du ude i god tid, kan du få indkøbt de rigtige materialer, til det projekt du vil kaste dig over. Der findes en hel del gode idéer, til gaver der kan laves som hjemmelavede modeller, afhængigt af hvad du har af evner:

  • Muleposer med serigrafitryk
  • Alverdens grydelapper og klude, hvis du kan hækle eller strikke
  • Nøgleringe med perler
  • Hjemmesyede puder – evt. med broderi

Gode idéer til den bæredygtige jul

I dag er miljøet noget af det, der står først på dagsordenen i rigtig mange hjem. Dette både når det kommer til, hvad man spiser, hvilke transportmidler man benytter, hvor meget man husker at genbruge og meget, meget mere. Så hvorfor ikke også tænke det med ind i sine julegaveindkøb, der ofte ender med at blive en masse materialistiske plastikting, der alligevel skiftes ud året efter?

Julegavepapir

Sådan her kan du give en bæredygtig julegave

Der findes en del gode idéer til, hvordan du kan gøre dit gaveindkøb væsentligt mere bæredygtigt:

  • Genbrugsgaver: Ved at finde genbrugsgaver at proppe under juletræet, gør du en stor ting for miljøet. Her behøver det ikke nødvendigvis at være gamle loppefund. Det kan sagtens være, din nevø ønsker sig en bestemt racerbil, der er købt af andre ved et fejlkøb, som de derfor vil sælge videre til dig. På den måde kan du finde en masse nye ting, selvom du kører genbrugsjul.
  • Oplevelsesgaver: Oplevelsesgaverne er ligeledes et bæredygtigt valg, da der ikke er fysiske ting i spil. Der er altså ikke nogle plastikdimser der skal produceres eller varer der skal sendes tværs over Atlanten i et fly, for at nå frem til jul. Derfor kan en biograftur eller en tur i tivoli være et fremragende valg til den bæredygtige jul.

 

Undgå julestres ved julegaveindkøb

Selvom nogle er ude i god tid og nyder at nusse rundt og købe julegaver og pakke ind, så er det for andre blandt det mest stressende strækscenarie på hele året at give sig i kast med julegaveindkøbet.

Dette især, hvis man først har tid til gaveshopping de sidste dage op til jul, sammen med resten af Danmarks befolkning.

Dog kan du klare alle gaverne lynhurtigt på én og samme tid, hvis du sørger for at afsætte lidt tid et par uger før jul.

Her kan du bruge en enkelt time foran computeren, og lynhurtigt få bestil alt hvad der skal købes på internettet. På den måde kan du ved ganske få klik få tilsendt pakkerne direkte til din dør, uden du behøver bevæge dig ud i de lange køer i indkøbscentrene.

Som nævnt er det dog vigtigt, at du afsætter tiden et par uger op til jul, så du er sikker på, dine pakker kan nå at komme frem, inden de skal gives juleaften.

Alternative gavetraditioner

For nogle mennesker ender det helt store gaveræs med at blive ren og skær kaos. Dette både fordi man skal indkøbe julegaver, finde ud af hvad folk ønsker sig, koordinere med andre så ikke man køber det samme, og ikke mindst fordi man skal bruge en masse penge, man egentlig godt kunne have brugt et andet sted.

Her vælger mange en alternativ løsning, der er til for at gøre gavetraditionen mindre stressende og dyr.

I familien kan man aftale indbyrdes, at alle har én person, de skal stå for en gave til. Det kan eksempelvis gøres ved, at alle trækker et navn, de har ansvaret for gaveindkøb til. Her kan det være smart at vælge et maksbeløb, så man heller ikke skal lade sig stresse over, om man bliver ruineret af gaveindkøb igen i år.

Ikke nok med at at denne løsning bliver både lettere og billigere, så har man også bedre mulighed for at kredse om den enkelte julegave og gøre sig ekstra umage for at glæde netop den person, man står for gave til.

Denne tekst er lavet i samarbejde med Anette B. Larsen fra festivaltelefon.dk