Tag på ferie med ro i maven når du har styr på valuta og penge til din rejse

Den vigtigste ting at have styr på inden ferien er penge til rejsen. Det er altid en skidt start, hvis man ikke har nået at veksle og ikke har et kreditkort der kan bruges i ferieområdet. Vi giver dig gode råd til, hvordan du altid kan have helt tjek på økonomien før afrejse.

Ferieplanlægning

Undgå dyre overraskelser på ferien

Alle har brug for ferie. Specielt når hverdagen er travl, tiden er knap eller det danske vejr svigter endnu en gang. På ferien kan man koble af, hvad end det er ved siden af en pool i Italien, når man shopper i Londons kilometer lange gader, eller befinder sig på en frisk vandretur i Nepal.

Mange er følger gængse rejsetips og bestiller rejsen flere måneder før. Hvorfor så vente til sidste sekund med at planlægge de praktiske dele? Det er nemlig ikke nok at have styr på badetøjet, skiene eller vandrestavene, de praktiske ting skal der også være sat fluetegn ved. Hvis der er styr på de praktiske foranstaltninger, kan du undgå dårlige overraskelser. Og dét er opskriften på en afslappende rejse med nul stress. Læs nedenstående tips og råd om hvad du kan gøre, inden du forlader Danmark, så er der mere tid til afslapning når du når frem til destinationen.

Hav styr på budgettet

Suk! Er det virkelig nødvendigt, tænker du måske. For nogen kan det være en stor hjælpende hånd. Hvis der indgår all-inclusive i en pakkerejse, er det nok ikke lige så nødvendigt, som ved en længere rejse, kør-selv-ferie eller backpacking. Men du kan bevare overblikket over ferien med et budget, og du kan eventuelt blot starte med de dyre poster. Hvis du har en idé om hvad der skal bruges på mad, ture og leje af bil, er du godt dækket ind.

Et par få overvejelser inden rejsen, kan hjælpe ferien til at komme godt fra start. Så snart du forlader Danmark betaler du i en anden valuta. Det er selvfølgelig ikke en overraskelse for nogen. Men netop derfor glemmer mange at få styr på pengepungen i god tid. Med nogle få forberedelser kan du undgå dyre overraskelser, når du hæver penge eller bruge kort. Men det kan ofte virke lidt som en jungle at finde rundt i, og derfor ender nogen med at blive snydt, eller snyde sig selv, for en del penge. Det er der dog råd for, hvis du blot undersøger de forskellige måder, man kan betale på undervejs på rejsen. Hvis du også lægger et budget, så du har en idé om hvor mange penge du skal hæve, eller bruge på kortet, og så er du godt på vej.

Kør-selv-ferie eller fly?

Hvis du skal flyve på ferie, skal du, udover penge, have styr på pas og billet inden afgang. Tjek altid at din kuffert ikke overstiger flyselskabets maksimumvægt, det kan nemlig hurtigt blive en dyr omgang. Hvis du derimod kører selv, er der et par ting du skal have styr på inden du drejer nøglen. Bilen giver en god mængde frihed under rejsen. Det er muligt at fortsætte til nye destinationer, tage på ture – og så kan det være rart med børn. Det er altid muligt at tage turen i eget tempo, og man slipper for trætte børn i lufthavnen. Hvis du tager bilen, skal du selvfølgelig være sikker på bilen er i topform, til at køre mange kilometer, men derudover kan du med fordel tjekke, om der er specielle regler i det pågældende land. Nogen steder skal man have en gul vest eller alkoholtest i bilen.

Betaling med kontanter

Det kan hjælpe dig med at få overblik, hvis du hæver inden rejsen. Men der er stor forskel på hvad det koster i de forskellige banker at hæve. Prisen hos bankerne eller vekselbureauerne er derfor værd at tjekke, inden du blot tager det første og bedste sted. Valuta-prisen er bestemt efter flere ting: hvad valutaen du veksler til koster, gebyret banken eller bureauet og hvor mange penge det drejer sig om. Hvis du ved cirka hvordan dit budget ligger, kan du undgå at hæve flere gange og dermed undgå gebyrer. Husk, hvis du hæver et lille beløb, udgør gebyret en stor sum af de penge du hæver. Hvis du hæver i udlandet, skal du altid tjekke hvad din bank tager for hævningen, og på nogen feriedestinationer er der problemer med fusk i hæveautomaterne. Vælg derfor altid en anerkendt bank i det land du besøger. Ved nogle valutaer skal du huske at være i god tid, hvis du hæver i banken, da det kan tage tid for dem at bestille pengene hjem. Her er tre af de fordele der kan være ved kontanter på ferien:

  • Nogen steder anvender man stadig primært kontanter. Her er det derfor nemmest at være klar med kontanter – også når du giver drikkepenge.
  • Når du bruger kontanter, kan du nemmere få overblik over hvor mange penge du bruger, og dermed kan det være lettere at overholde budgettet.
  • Hvis du skal på markeder, betale for solsenge og så videre, skal du ofte bruge kontanter.
To rejsende med kufferter
Hængekøje med udsigt

Betaling med kort på din rejse

Hvis du vil undgå at hæve kontanter, er der nogle ting du skal være opmærksom på, når du bruger kortet. Modsat når du hæver kontanter, er der ikke de samme høje gebyrer. Det endelige gebyr afhænger altid af din bank. Giv derfor altid din bank et opkald inden ferien, og så kan du samtidigt oplyse dem om, at der kommer til at fremgå udenlandske betalinger på din konto.

Hovedreglen er, at det oftest er billigere at betale med Visa/Dankort end MasterCard. I sidste ende kan det handle om mange hundrede kroner, og det kan derfor være rart at overveje, inden du tjekker kontoen når du rammer Danmark igen.

Hvis du rejser almindeligt eller all inclusive uden for Europa, er der muligvis et højere gebyr, og dermed endnu vigtigere at tjekke op på inden afrejse. Hvis du tager to kort med, er du sikret, i tilfælde af det ene kort mistes eller spærres. Husk, den lokale valuta ofte er billigere end den danske. Der er gode fordele ved at bruge kort i udlandet:

  • I de fleste større byer og feriesteder tager de imod kort, og så slipper du for at fumle med kontanter. Tjek op på det, inden du tager afsted.
  • Du sparer de højere gebyrer ved hævninger, når du bruger kortet.
  • Hvis du skulle miste din pung, kan du ringe til banken og spærre kortet, så undgår du at miste kontanter.

 

Hav altid styr på din forsikring når du skal rejse. Nogle gange kan det være en fordel at udvide sin rejseforsikring, eksempelvis hvis du skal dyrke sport eller lave vilde aktiviteter i udlandet. Hvis du skal på skiferie eller vil springe bungeejump, er der nogen af de almindelige rejseforsikringer som ikke dækker på disse områder.  I sidste ende kan det handle om mange penge, hvis du skal transporteres hjem til Danmark, hvis uheldet er ude.

Andre ting til huskeseddelen

Derudover bør du tjekke hvad mobildata koster i udlandet. Hvis du rejser i Europa, gælder de samme regler som i Danmark – dog skal du huske, der er en begrænsning på, hvor meget data du kan bruge inden du skal betale. Hvis du rejser i resten af verden, kan det være en idé med et taletidskort eller kun bruge internet når du er et sted med Wi-Fi.

Efter en god ferie, vil du helst hjem og se billeder og pakke ud i ro og mag. Desværre har mange danskere indbrud i mens de rejser. Det kan være en god tryghed at lave en aftale med naboen om at holde øje, eller fjerne de dyreste ting fra tyvenes synsvinkel.

Tilbage er der kun at sige, god rejse!

Artiklen er skrevet i samarbejde med Tjekbil