Rejser bringer glæde

Udforsk verden og oplev andre lande - Alene eller sammen med dine nære

Rejse på bjergside

Hvorfor rejse ud i verden?

Kan man købe glæde? Svaret er ikke entydigt, hvis du betaler med penge, men betaler du med oplevelser er svaret entydigt JA! Det er konklusionen på en lang række undersøgelser hvori der gennem de sidste 10 år har adspurgt folk fra hele verden, hvad der gør dem glade.

Adspurgt om penge giver glæde er svaret splittet og senest i en undersøgelse i Asien fra 2017 svarede 49% ja, 49% nej og 2% vidste det ikke. Problemet er at penge også ofte bringer mange uønskede ting med sig, som længere arbejdstider, folk der vil låne penge af dig og meget andet.

Men hvorfor er svaret så entydigt ved rejser? Svaret er at rejser bringer minder med hjem, og det er dem der gør os lykkelige.

Vi udvikler os som mennesker når vi rejser

Hvem har lyst til at spendere tusindevis af kroner på en coach, når man kan opnå det samme ved at rejse? Som filosofen Alain de Botton skrev: ”Rejsebureauer burde spørge os hvad vi ønsker at ændre i vores liv frem for at spørge hvor vi vil hen” og tænker du tilbage på dine tidligere rejser vil du sikkert se at det er helt korrekt.

Faktisk er flere og flere af denne type rejser begyndt at dukke op under andre benævnelser som retreats, work-away og lignende. Her sælger man ikke destinationen, men en oplevelse som f.eks. at lære at surfe, dyrke yoga eller en uge, hvor man kickstarter sit vægttab.

Rejser gør os glade, fordi de giver os muligheden for at træde ud af de vante rammer og udforske nye ting. Om det er 14 dage på Ibiza hvor du vil feste, en uge på badeferie i Tyrkiet eller en måned i Egypten, hvor du udforsker oldtiden er underordnet.

Den klassiske dannelsesrejse fungerer stadig

Tilbage i historien sendte de mere velhavende familier et eller flere af deres børn på dannelsesrejser med det mål at lære nye kulturer, sprog og møde nye mennesker. Ofte med et mål, som f.eks. Vatikanet i Rom eller at besøge Paris og lære mere om at male.

Siden er verden blevet meget mindre og du kan nu drikke morgenkaffe i Paris inden du om eftermiddagen spiser pizza foran Vatikanet, men derfor er denne rejseform ikke blevet mindre relevant. Internettet har givet os alle mulighederne for fri læring, men der er stadig ingen bedre måde at lære end at rejse og opleve det i virkeligheden.

Langt de fleste unge vil gerne ud at rejse hvis de får mulighed for det og selvom målet ikke længere er en dannelsesrejse er det lige netop dannelse langt de fleste vender hjem med.

At rejse er ikke dyrt

Det at rejse kan gøres meget dyrt, men det kan bestemt også gøres meget billigt. Alt efter længden på rejsen gælder det om at nedbringe leveomkostningerne hvis en rejse skal være billigt og det gøres lettest ved at finde et land hvor leveomkostningerne er lave. Det kunne være et land i Asien, men lande tættere på som det nordlige Afrika, Tyrkiet eller Rusland vil også give betydeligt lavere leveomkostninger.

Hvis du rejser i længere tid vil flybilletten udgøre en mindre og mindre andel af dine samlede omkostninger, men er det en kort tur kan det godt betale sig at være på udkig efter billige billetter. Nogle selskaber har ”unge” priser for folk under 26 år, men er du over 26 år kan du også ofte finde gode tilbud. Et eksempel er en tur fra Billund eller København til Berlin som ofte findes til under 150,- tur/retur

Når det kommer til overnatning er hoteller næsten altid dyre. Den billigste måde at overnatte vil være at couchsurfe, hvor du låner en gratis sofa ved en vært, men du kan også tænke i alternative baner som f.eks. at bytte med en anden familie. Hvis du har en fed lejlighed i København er der mange der gerne vil bytte med dig i en eller måske to uger.

Ellers er der også andre mulighed som f.eks. Airbnb hvor du lejer et værelse eller en hel bolig af en privatperson. Hvis i rejser mange bliver dette hurtigt billigere end Hotel da du ikke betaler pr. person, men for et lejemål med op til x personer.

Når du er afsted kan du spare mange penge ved selv at lave morgenmaden, så hold øje med hvilke muligheder der er for at opbevare og tilberede mad. En madpakke er måske kedelig, men et par stykker frugt bliver aldrig dårlige og kan spare jer for et dyrt mellemmåltid efter en lang tur.

I nogle lande kan det være betydeligt billigere at leje en bil frem for at bruge Taxi. Et eksempel er Spanien hvor du kan leje en lille bil for ned til 1 Euro om dagen hvis det er i en længere periode. Så skal der ikke mange ture til inden i har sparet mange penge og i får måske endda set mere af landet. Ellers er det oplagt at afprøve offentligt transport – især i denne tid med det store fokus på klima.

Tag de små med

Børnefamilier rammer ofte en mur når snakken kommer til ferie og ender med at blive hjemme eller at tage i Legoland i stedet. Det er nemlig ikke altid let at følge de gamle rejsevaner når der er en lille en på armen og det er heller ikke meningen.

Hvor de før måske primært var storbyferier skal i måske mere ud i naturen, ud og møde dyr eller i forlystelsesparker nu. Men det betyder ikke at i behøver at være begrænset til 30km fra boligen, for så er det nærmere en dagstur end en rejse.

Fordelen ved en rejse er at i kommer ud af de faste rammer og oplever nye ting og selvom en tur Legoland kan føles som en rejse for en 2-årig, så er det ikke sikkert at mor og far føler det samme.

Der er mange udgifter til den lille ny, men udnyt f.eks. at mange skihytter står tomme om sommeren og tag en tur til Sverige, her kan i måske besøge Pippi og tage sammen på ture som ikke behøver at være dyre. Kan i leje jeres hus ud på Airbnb imens i rejser? Ja så er udgiften til hytten i mange tilfælde betalt og laver i selv maden i Sverige så er det kun udgifter til transport og ture der er ekstra i budgettet.

Kerneminder dannes ofte på rejser

Prøv at tænke tilbage på din barndom, hvad er de første 3 ting du husker? De første tanker vi får når vi tænker tilbage på barndommen kaldes kerneminder og har ofte været med til at forme vores personlighed. Det kan være store som små oplevelser og både positive som negative. Heldigvis er det oftest positive situationer vi husker tilbage på og mange af dem er dannet på ferier sammen med familien.

Kerneminder dannes hele livet, men jo ældre man bliver jo længere går der normalt mellem dem. Det betyder også at hvis du har børn, så har du lige nu en unik mulighed for at være med til at forme resten af deres liv ved at danne gode kerneminder. Det betyder ikke nødvendigvis at i SKAL rejse, men byder muligheden sig for en rejse bør du gribe den og tage børnene med. Er du bange for at rejse skal du fjerne frygten og komme afsted, det er en del af rejsen.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Christian Soelberg Due fra mininvestering.dk.