Museumsbesøg - Det er aldrig kedeligt at gå på museum

Der er mange meninger om at besøge museer. Én ting som ingen kan nægte er dog, at du altid lærer noget, når du er på museum.

Dame kigger på malerier på museum

Museer er mere end et gammelt arkiv

Det fleste har prøvet som barn at køre lange ture for at besøge et gammelt museum, eller blive trukket rundt på museer på ferien. Siddet i en overophedet bil uden aircondition, kun for at et trist museum lå for enden af køreturen. “Er vi der ikke snart,” var ikke et spørgsmål man gad at stille, for bilturen var mere tiltalende end udflugtens formål.

Ordet ‘museum’ har i lang tid rimet på gråt, gammelt og kedeligt. Og når man fandt noget på museet der var spændende, skulle man ikke prøve på at snakke højt om det, så fik man et “shhh” og et rap over nallerne. Men det har taget en drejning. Museet er i højere grad genopstået på ny.

Fra at være et sted, hvor man fik et rap over nallerne har mange museer åbnet op for samtalen og interaktionen med stedet. Flere og flere har derfor også fået øjnene op for værdien af en museumstur, som i højere grad i dag formår at inkludere hele familien.

Fra monolog til dialog

Engang havde museer en anden rolle end de har i dag. Tidligere var museer næsten en form for arkiv, hvis rolle var at passe på sine ældre genstande. Som besøgende kunne man kun få lov at kigge på gamle genstande uden røre eller snakke højt, og derfor bare i stilhed måtte læse forklarings-skiltene foran tingene. Det var næsten som om, at museer ikke var skabt til at rumme besøgende gæster. Det var som om, at museet kun talte med sig selv, og ikke inddrog museumsgæsterne. I dag er den tankegang i højere grad blevet erstattet med et andet type museum.

Ny teknologi blandes med historien

En af de ting, som gør at museer rundt omkring har gennemgået store transformationer, er teknologien. Moderne teknologier har løftet museumsverdenen til et helt nyt niveau. Det er ikke længere blot store hvide, firkantede lokaler, med glasmontre og små infoskilte. Nej, mange steder er rummet bragt til live på en helt anden måde. Der er tit knapper man kan trykke på, skærme som viser film, genstande man kan tage op eller spil som lærer en om det givne emne. Flere steder er moderne teknologi som VR, altså virtual reality, blevet integreret i formidlingen. På den måde, er museet med til at gøre det meget lettere for den besøgende, at sætte sig ind i eksempelvis en bestemt tidsperiode. Skærme, virtual reality og knapper er derfor ikke længere blot noget som er forbeholdt spil og film. De er samtidigt med til at gøre museer til en del af kulturens underholdning. Teknologien er hele tiden under udvikling, og derfor bliver det kun vildere og mere interessant, hvad museer og teknologi kan skabe sammen.

Envejskommunikationen er blevet erstattet med en dialog mellem museum og besøgende. I dag opfordrer museet til at man taler om tingene, diskuterer, griner, tager billeder og har det sjovt.

Det er i dag heller ikke kun et sted, for dem som ved noget om historie, kunst eller antikke ting, som kan besøge museer og få noget ud af det. De moderne museer bringer ting ind, som er for alle. Også aldersmæssigt. Mange steder ser man, at børn i højere grad også kan have det sjovt på et museum. Nogle steder er der decideret børneudstillinger og ture for de små skoleklasser. Brugerinddragelse er noget som hitter, og det gør museumsturen en del nemmere at gå til end tidligere.

Skulpturer
Statue

Den perfekte weekendtur

Mange steder er flere ting blevet kombineret: museum, café og shop. Det vil sige, at når man besøger et museum, så kan man tage en kop kaffe undervejs. Man slipper for at tage alle udstillinger på én gang, og i stedet lige summe over det man har set, hen over en kop kaffe.

Derefter kan man altid afslutte besøget med et hurtigt kig i shoppen, og lade sig inspirere der. Hvorfor ikke kombinere besøget med en køretur til stranden, i skoven eller shopping i byen? Museer kan sagtens være en del af den perfekte dagstur, eller blot en eftermiddagstur efter endt arbejdsdag.

Hold øje med kalenderen

Mange kulturinstitutioner og museer afholder events. På den måde rækker museet ud over blot den faste samling eller udstilling. Det kan være alt fra foredrag af forskere på området, det kan være et naturhistorisk museum som inviterer til svampejagt, eller måske bueskydning på et historisk museum.

Overalt er der begivenheder og events for børn og voksne i alle aldre, og for folk med forskellige interesser. Man kan altid holde øje med ens yndlingsmuseers hjemmesider, og se hvad der er på kalenderen.

Events og andre aktiviteter er med til at gøre alt fra naturhistorie, til kunst og græske statuer sjovere og nemmere at forstå. Når museer giver gæsterne indblik i dets genstande gennem brugerinddragelse, vokser interessen også. Det er dét et moderne museum med moderne teknologi gør væsentligt anderledes end tidligere.

Praktiske informationer

Der er nogle praktiske ting som kan være rart at vide inden, du smutter på tur mod museet. I Danmark har mange museer lukket om mandagen, hvilket man godt kan glemme da det ikke er en ‘normal lukkedag’. Det ville være ærgerligt at nå frem og se de lukkede døre. Derimod har flere steder længe åbent andre dage, eksempelvis har flere danske museer åbent til 21 om onsdagen. Det kan man derfor passende kombinere med aftensmad hvis stedet også har en café. De fleste steder har indført forskellige rabatordninger, som kan gøre det billigere og mere overkommeligt at besøge stedet mere jævnligt. Der er næsten altid mulighed for studie- eller pensionistrabat. En del museer har også givet de besøgende mulighed for et VIP eller årskort, som giver gratis adgang i et år, og samtidigt giver rabat i restauranten og shoppen. På nogle af de medlemskort kan man også medbringe en ven gratis.

Der er mange moderne museer i Danmark som er værd at give et besøg. Den moderne teknologi har for alvor bevæget sig ind i museumsverdenen, og det byder på mange spændende oplevelser. Hvis du er i tvivl, om hvor den næste køretur skal føre hen, kan du overveje at give et museum et visit. Måske “Hvornår er vi der snart” kan være sagt med spænding i stemmerne, når køreturen går til et af de mange danske museer.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Bilhandel