Hækling - En hyggelig og social skabende hobby

Det er nemt at komme i gang med at hækle, og når man først får det lært er mulighederne nærmest uendelige. Hækling er både sjovt og hyggeligt, og så er det en god hobby at mødes om, så man hækler i fællesskab.

Hæklende dame

Hækling – derfor tager flere og flere det til sig som hobby

I takt med at kvinderne kom på arbejdsmarkedet, gled en del håndarbejdsfærdigheder ud af hverdagen. Det var ikke længere nødvendigt at kunne, da man nu i stedet havde penge til at købe, til at købe det, som man skulle bruge, og derfor ikke havde behov for at lave det selv.

I få familier har man fortsat dyrket håndarbejde, men for de fleste er det er det ikke længere noget som dyrkes, og der er derfor mange, der ikke aner, hvordan man gør. Det er synd, når gode gamle håndarbejdssysler går i glemmebogen. Men nu er der genopstået en ny interesse for hækling, og mange unger lærer sig det.

Glæden ved at skabe

Men hvorfor er det pludseligt blevet moderne? Det er svært at svare på. Det er enormt tilfredsstillende at skabe noget brugbart med sine egne hænder, mens man alligevel sidder og hygger i sofaen – måske med fødderne i et lækkert fodbad. Og man passer bedre på noget, som man selv har lavet.

Har man for eksempel brugt ufatteligt mange timer på at hækle et tæppe til sofaen, så beholder man lige netop det tæppe, til det ikke længere kan repareres på. Måske bruges det andre steder, når det begynder at blive slidt, men det vil blive brugt helt op, før man kan nænne at kassere det. Hvilket jo egentlig også er en sundere tilgang til ting, end bare at købe og smide væk.

En aften i hækleklubben

Flere og flere steder opstår der fællesskaber omkring hækling. Det kan være i form af hækleklubber, hvor man mødes fast en aften om uden, hvor man hver især medbringer sit hækleprojekt. Så hækler man, mens man snakker, drikker te, kaffe og spiser kage i mens. Det er meget hyggeligt. Alle deltager mødes om en fælles interesse. Det kan være meget forskelligt, hvilke niveauer den enkelte er på, men det er uden betydning for fællesskabet, og man kan jo lære af hinanden, dele opskrifter og danne relationer. Det er hyggeligt at være med til, og der er ofte god inspiration at hente fra de andre deltagere.

At hækle som en hobby

Frem for tidligere, hvor det var mere af nødvendighed, at man hæklede, så er det nu mere hobbybaseret. Man hækler, fordi man har lyst, og fordi man hygger sig med det. Udover at det er dejligt at skabe ting, så er det også afstressende at sidde med sit hækletøj.

Der er god tid til at tænke og fordybe sig, mens man hækler. Og når man først er blevet god til det, så kan man lade hænderne arbejde, mens man selv ser fjernsyn, deltager i møder, er til foredrag eller i andre sammenhænge. Man bliver hurtigt afhængig af at have hænderne i gang.

Oplagt tage-med hækletøj

Når man har hækletøj med i tasken, som man har planlagt at arbejde med, mens man for eksempel er til møde, så er det nødt til at være noget, som ikke kræver, at man skal tælle, eller holde nøje øje med et mønster. Ellers vil man jo være fraværende til mødet, fordi man forstyrrer sig selv.

Her vil det være oplagt med nemme ting som en klud, som ikke kræver ret med opmærksomhed. Det er dermed nemt at sidde med, og man kan slå to fluer med et smæk. Møde og en ny klud, begge klaret på den samme tid.

Sådan lærer du at hækle

Hvis man ikke kender en, som vil kunne lære en at hækle, så er det ganske nemt at finde hæklekurser. Der er både mange private, som tilbyder kurser i hækling, og så er der diverse aftenskoler, ungdomsskoler, onlinekurser og så videre. Man kan også lære sig selv det ved hjælp af bøger og for eksempel YouTube-film. Fordelene ved at lære fra filmklip er, at man kan pause klippet og spole tilbage igen og igen, lige indtil man har fanget den pågældende teknik. Det kan man ikke på samme måde i virkeligheden. Det er virkelig en nem måde at lære det på. Og så kan man jo vælge selv at lære kundskaben videre til sine egne børn.

Hæklet bamse
Garn og strikkepinde

Når man først er begyndt på hækling

Når man først har fået interesse for at hækle, og ens produktion kører på højtryk, så bliver listen over kommende hækleprojekter samtidig længere. Der er pludseligt flere og flere ting, som man gerne vil hækle, og man kan nok aldrig komme helt i bund. Her skal man bare huske på, at man gøre det for hyggens skyld og ikke af nødvendighed. Selvom det kan være svært at få overbevist sig selv om. Man kan prioritere lidt fra listen, hver gang man påbegynder et ny projekt. Det behøver ikke nødvendigvis at følge rækkefølgen.

Hjemmelavede gaver

I en tid hvor vi har alt, og mange gaver bliver upersonlige, da de blot købes i en fart enten i en fysisk butik eller online, så kan det være langt mere personligt med en hjemmelavet gave. Her har den, som har lavet gaven, gerne lagt mange timer i at lave den. Det er ikke længe umoderne og fedtet, at møde op med en hjemmelavet gave. Nu viser man i stedet, at man har valgt at bruge mange timer, på at gøre modtageren glad. Det signalerer omsorg og betænkelighed overfor modtageren, da mange i dag har for travlt med arbejde og hverdag til både sine nærmeste og andre venskaber. Man viser altså at man sætter pris på personen.

Det er nemt at hækle

Selve grundteknikken i hækling er super nem. Selv børn kan lære det hurtigt. Det er måske også derfor at det især er hækling, som er blevet populært. Det er også et arbejde, der er nemt at gå til og fra. Man behøver derfor ikke at være noget, som man bruger sin fulde koncentration på. Og med mindre man har gang i de helt store projekter, så fylder arbejdet heller ikke ret meget. Man kan dermed let bare lægge det på bogreolen eller andre steder, når man ikke lige er i gang. Man kan skabe uendeligt mange ting blot ved hjælp af en hæklenål og noget garn. Man kan altid finde mindre projekter, hvor man kan bruge de garnrester, som man har.

Hvordan finde man godt garn?

Man behøver ikke længe at tage i deciderede garnbutikker for at finde garn i en god kvalitet. Det bliver mere og mere almindeligt, at der er afsat plads til garn og håndarbejdsartikler i diverse supermarkeder. Supermarkederne kan sælge artiklerne langt billigere end garnbutikkerne, da de nemmere kan presse deres egen indkøbspris i bund. Dog er udvalget i en garnbutik stadig større, og der er meget hjælp at hente fra personalet, der ofte er meget passionerede omkring håndarbejde. De kan ofte være behjælpelige med at tyde opskrifter eller forklare meget præcist, hvordan man skal gøre i en given situation.

Vil vi mon fortsætte med at hækle?

Meget tyder på at vi i hvert fald i den nærmeste fremtid vil fortsætte med at hækle. Ikke fordi vi er nødt til det, men fordi der er en vis nydelse forbundet med det. Det er enormt tilfredsstillende at kunne selv, at kunne skabe selv, producere selv. Lige som det er blevet populært at dyrke køkkenhave igen og at have høns i haven. Der er sjælden nogen økonomisk gevinst ved at lave det selv, da det er billiger at købe det færdige produkt. Men det er uden betydning.

Denne artikel er produceret sammen med Lennart fra Filato.dk.