Svævefly - Få luft under vingerne med en svæveflyvning

Svævefly

Flyv en tur i svævefly

Det første svævefly, der lettede fra jorden uden en motor som hjælp, fandt sted for over 100 år siden. Det er ganske enkelt imponerende, at det allerede dengang var muligt for et fly at holde sig flyvende helt uden en motor, og det er netop af denne årsag, at så mange mennesker finder svæveflyvning så interessant. I Danmark findes der 30 forskellige svæveflyvningsklubber i dag, og der bliver tilmed afholdt Danmarksmesterskaberne i svæveflyvning. Søger du en unik og spændende oplevelse, der er ud over det sædvanlige, er en tur i svævefly et rigtigt godt valg.

Lydløs svæveflyvning helt uden motor

Det særlige ved svæveflyvning er blandt andet, at det sker ganske lydløst. Det vil sige, at vi ofte ikke engang bemærker det, når flyene befinder sig i luften over os. Det skyldes naturligvis, at disse fly ikke er udstyret med en motor. På trods af at det er en sport, der mere eller mindre sker i det skjulte uden mange menneskers opmærksomhed, er der rigtig mange, der er blevet fanget af det fascinerende ved svævefly. Det skyldes først og fremmest den helt specielle og unikke følelse, det er at flyve uden en motor.

Svævefly bruger samme teknik som fugle

Når du flyver i et svævefly, kan du prøve på egen krop, hvordan det må føles at flyve præcis som en fugl. Det skyldes, at flyet anvender de opadgående luftstrømme til at holde sig i luften, hvilket er samme teknik, som fugle bruger. De fleste mennesker kender kun til, hvordan det føles at flyve i motoriserede fly, som rutefly eksempelvis er, og disse er afhængige af både motorkraft og brændstof. Det giver derfor en helt anden følelse at flyve i et svævefly, der ikke kan sidestilles med noget andet.

Flyv lige så højt som almindelige flyvemaskiner

Der er mange mennesker, der har en antagelse om, at svævefly ikke er i stand til at tilbagelægge særlig mange kilometer, i og med at denne type fly ikke har nogen motor, men i stedet bruger de opadgående luftstrømme. Dette er dog langt fra sandt, og faktisk kan svævefly tilbagelægge præcis lige så mange kilometer som rutefly. Det er desuden muligt for svævefly at flyve lige så højt som flyvemaskiner, der er udstyret med motorer.

Noget andet ganske særligt ved svævefly er derfor, at de kan tilbagelægge lige så store afstande, men til gengæld er de meget bedre for miljøet. Der er jo ikke nogen udledning, i og med at de ikke har nogen motor. Du kan derfor sagtens flyve en tur i et svævefly med god samvittighed.

Sikkerheden vil altid være i top

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det naturligvis er en smule grænseoverskridende at skulle flyve med et fly, der ikke er udstyret med nogen motor. Det strider ganske enkelt imod al sund fornuft. Det bør dog ikke være noget, du frygter, i og med at du kan vide dig sikker på, at sikkerheden altid vil være i top. Føler du også en smule ubehag ved tanken om at flyve i et svævefly, er det blot endnu en god grund til, hvorfor du netop bør gøre det.

Det handler i livet om at udfordre sig selv og gøre ting, man normalvis aldrig ville turde at gøre. Det er noget, der er med til at modne dig som menneske, og som desuden giver dig mod på mange andre aspekter af livet også.

Svæveflyvning

Oplev det vildeste sus i maven

Når man skal flyve i et svævefly, vil du med garanti få det vildeste sus i maven, da det er en rutsjebanetur, der er svær at beskrive. Før du ved af det, befinder du dig oppe i luften i 100 meters højde, hvor du bare svæver afsted som en fugl. I og med at det er en fornemmelse, der ikke kan beskrives med ord, er du selv nødt til at opleve det på egen krop. Det er med garanti en oplevelse, du aldrig vil glemme, og følelsen af at svæve oppe i luften vil for evigt sidde i dig og bringe et smil frem på dine læber.

Tre forskellige måder at flyve på

Svæveflyet kan anvende tre forskellige måder til at få luft under vingerne, og disse tre metoder bliver brugt af stort set alle danske svæveflyveklubber. Den mest almindelige måde kaldes for spilstart. Det foregår ved, at der bliver tilkoblet en wire til flyet, og flyet vil således stige stille og roligt op i luften, i takt med at denne wire bliver rullet ind. Ved at anvende denne metode vil svæveflyet som regel kunne nå en højde på hele 300 meter. Dette varierer dog naturligvis efter vejret, og det bør du derfor være særligt opmærksom på.

Når man flyver i et svævefly, bliver du fyldt op af en lang række indtryk, lige fra den enestående udsigt ud over det smukke naturlandskab til roen i maven. Alle, der har prøvet det, vil sige, at det ikke kan sidestilles med nogen anden oplevelse.

Når en pilot skal finde de opadgående luftstrømme til at holde sig i luften, kigger han/hun på fuglene og skyerne, og på den måde lykkedes det ham/hende at holde svæveflyet i luften. Det er helt bestemt en kunst, som kræver mange år at lære, men når man først kan det, giver det en fornemmelse i kroppen, der er svær at beskrive.

Kom op i den ønskede højde ved hjælp af flyslæb

En anden metode kaldes for selvstart. Ved selvstart er der en motor i flyet, og denne sidder enten som en kombineret propel og motor lige bag flyets cockpit eller i flyets næse. Motoren bliver anvendt til at få flyet op i luften, og når det er sket, slukkes den med det samme. Den tredje og sidste metode kaldes for flyslæb, og det foregår ved, at flyet bliver spændt fast på et andet fly, der er udstyret med motor. Dette fly trækker så svæveflyet til den ønskede højde, hvorefter det kobler det af.

Det særlige ved metoden flyslæb er, at man kan komme markant længere op i luften sammenlignet med spilstart. Metoden anvendes desuden særligt de steder, hvor der ikke er så mange opadgående luftstrømme. Det er eksempelvis områder, der ligger tæt ved vand.

Få følelsen af frihed, mens du flyver

Søger du en spændende og anderledes oplevelse, du aldrig vil glemme, og som vil udfordre dig? Når man flyver i svævefly, vil man med sikkerhed blive taget ud af sin komfortzone. Det er desuden oplagt for dig, der ønsker at kombinere følelsen af at flyve med en enestående udsigt ud over naturen og landskabet. Ydermere giver det en følelse af frihed, der er svær at beskrive, og du kan ikke undgå at smile, grine og få sommerfugle i maven, når du svæver afsted oppe i 300 metres højde.

Svæveflyvning er den oplagte måde at opleve landet fra på en fascinerende og anderledes måde fra oven. Herudover kombinerer man den specielle følelse af at flyve og miste tyngdekraften med den unikke udsigt, og det er især dette, der virker så tillokkende for mange mennesker.

Svæv afsted med over 100 kilometer i timen

Alle mennesker har godt af at få et afbræk fra deres trivielle dagligdag med en spændende oplevelse, der er ud over det sædvanlige. En tur i svævefly er spækket med masser af adrenalin og spænding, der med garanti vil kunne få din puls til at stige med det samme. Det er ikke hver dag, man får lov til at svæve afsted med over 100 kilometer i timen, og det vil blive et minde, du vil kunne se tilbage på med et smil på læben resten af dit liv.

Det er stadig fascinerende at tænke på, hvordan det overhovedet er muligt at opnå en så høj fart helt uden hjælp fra en motor, og det vil helt sikkert ændre dit syn på livet.

Du har altid en professionel pilot ved din side

Som tidligere nævnt er der bestemt intet at frygte, når det kommer til at flyve i et svævefly. Hvad mange ikke er klar over, er, at svæveflyvning hører til blandt de mest sikre måder at flyve på. Er du derfor bange bare ved tanken, bør du huske på, at det er yderst sjældent, at der sker ulykker med svævefly. Herudover vil der altid være en dygtig og professionel pilot ved din side, der også er med til at gøre turen helt sikker for dig. I stedet kan du bare slappe af og nyde den enestående udsigt, samtidig med at du svæver afsted i 1.000 meters højde.

En helt unik oplevelse på naturens betingelser

Har du altid haft en drøm om at komme til at flyve, er der ingen tvivl om, at svæveflyvning er noget for dig. Du vil blive overrasket over, hvor afslappende det egentlig er, men det er samtidig en udfordring, i og med at det foregår på naturens betingelser. Herudover beskriver mange den helt specielle oplevelse af frihed og følelsen af at være i live her og nu. Det er da også noget helt unikt, når man befinder sig oppe i luften udelukkende ved hjælp af naturens kræfter.

Det er dette netop aspekt, der adskiller svævefly fra alle andre oplevelser i luften, og som tiltrækker en helt masse mennesker. Du har således ikke rigtig prøvet at flyve, før du har siddet i et svævefly.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Henning fra Varmekilder.dk.