Konfirmation er en særlig, mindeværdig dag – men hvad skal du give i konfirmationsgaver?

Konfirmationen forbindes af mange mennesker til et symbolsk tidspunkt i et ungt menneskes liv, hvor vedkommende træder ind til ungdomslivet.

Den symbolske betydning omkring mærkedagen kommer særligt til udtryk i form af de gaver, som gives til konfirmanden. Konfirmationsgaverne er på flere måder ekstra særlige og betydningsfulde gaver, som ofte følger det unge menneske i mange år frem.

Men hvad betyder mærkedagen og selve den store konfirmationsfest egentligt, og hvordan finder du den rette gave til konfirmanden, som både er unik og personlig?

Dette kan du få svar på og inspiration til ved at læse med videre.

Konfirmation

Hvad betyder konfirmation, og hvordan holdes det?

I kristelig sammenhæng er konfirmationen en vidnesbyrd om, at et menneske går fra barn til ung. Mærkedagen er et kirkeligt ritual, som markerer eller symboliserer overgangen fra barndom til ungdom.

Ethvert barn, der er døbt og velsignet i den danske folkekirke, får lov til selv at bestemme, om vedkommende ønsker at blive konfirmeret. Det unge menneske afgiver i forbindelse med konfirmationen et ja til den kristne tro og bliver herved velsignet.

Helt overordnet handler den kirkelige handling om, at Gud holder det løfte, han gav i forbindelse med dåben. Løftet handler om at være med det pågældende menneske, som døbes. I konfirmationen gentager Gud og bekræfter sit løfte om også at være med det konfirmerede menneske i ungdomslivet.

Konfirmationsgaver og kirkelige handlinger

Konfirmationen er den første store mærkedag i det unge menneskes liv. Det er en særlig dag, som først markeres i kirken med en særlig kirkelig handling for derefter at blive fejret med venner og familie i privat regi med fest og konfirmationsgaver.

Konfirmationshandling i kirken foregår ved alteret, hvor konfirmanden knæler, mens han eller hun får sin velsignelse. Hver velsignelse afsluttes med, at præsten læser konfirmandens selvvalgte bibelvers op for hele kirken. Dette er konfirmandens eget konfirmationsord.

Den rituelle handling i kirken er ens for alle. Når den kirkelige velsignelse er givet, og gudstjenesten er afsluttet, holdes der individuel fest for konfirmanden.

Denne private ceremoni indeholder også symbolske og betydningsfulde handlinger såsom taler, sange og ikke mindst personlige og mindeværdige konfirmationsgaver.

Hvad betyder konfirmationsgaven?

Konfirmationsgaver adskiller sig fra de gaver, som gives til det unge menneske i forbindelse med både jul og fødselsdag. I forbindelse med konfirmationen gives der ofte betydningsfulde gaver, som er ment til at følge med konfirmanden ind i ungdoms- og voksenlivet. Derfor ses det ofte, at gaverne er ekstra særlige. Og det er genstande, som har en tidløs og personlig karakter.

Gaverne bærer i mange familier præg af, at konfirmationen er en særlig dag både for det unge menneske samt for forældrene. Derfor kan det være en tradition i nogle familier, at forældrene for eksempel giver deres konfirmationsbarn en salmebog. Dette er en personlig genstand, som det er muligt at få trykt konfirmandens fulde navn på.

Den danske salmebog kan fås med henholdsvis bordeaux rød eller kongeblåt omslag.

Den personlige konfirmationsgave

Til de nære, familiære eller følelsesmæssige relationer kan der gives en helt personlig gave i form af en scrapbog med billeder fra konfirmandens liv og opvækst.

Denne helt unikke og betydningsfulde gave er lavet med omtanke og kærlighed og vil være en vigtig genstand, som skaber glæde i fremtiden.

Konfirmationsgaven kan gives ud fra forskellig intentioner. Det kan være at give en personlig genstand, som har brugsværdi eller at give en symbolsk genstand, som kan følge med konfirmanden i mange år frem.

Gaverne kan både have visuel samt praktisk værdi for konfirmanden. Eftersom mærkedagen symboliserer en overgang fra barndom til ungdom, kan gaven gives med henblik på, at konfirmanden kan få glæde og gavn af gaven på fremtidig basis.

Mærkedagen er en helt særlig dag, som huskes af konfirmanden. Og her er det blandt andet de særlige gaver, som er med til at skabe den mindeværdige effekt i fremtiden.

Konfirmationsgaver

Konfirmationsgaver til den unge pige

Til den unge pige findes der gaver i mange forskellige genrer, som hun med sikkerhed vil blive glad for både på kort og lang sigt. Du kan med fordel vælge gaveartikel i henhold til hendes stil og personlighed, så du kan sikre dig, at gaven falder i hendes smag.

Herunder kan du se en række af de mest populære konfirmationsgaver til piger:

  • Smykker
  • Pyntegenstande/kunsthåndværk
  • Tilbehør (tasker, punge, keyhangers, nøglering)
  • Hudplejeprodukter og makeup artikler
  • Ting til indretningen. Eksempelvis en flot pendel lampe.

 

Smykker og tilbehør er artikler, som kan glæde enhver pige. Hun kan få fornøjelse af at gå med et symbolsk smykke, som kan være alt fra halskæder over armbånd til øreringe og ure.

Hvis du ønsker at give hende en genstand, som hun kan tage med sig ind i både ungdomslivet og voksenlivet, kan det være det rigtige at finde en gave med stor visuel værdi. Dette kan være kunsthåndværk og dekorative pyntegenstande. Du kan for eksempel vælge en udsmykningsgenstand til værelset, som symboliserer hendes stjernetegn.

Derudover kan du finde unikke pyntegenstande i form af plakater eller billedophæng med citater, som fortæller noget særligt om hende.

Konfirmationsgaven til den unge dreng

Når du vil give den helt rette gave til en dreng, kan du selv vælge, om det skal være artikler, som kan tages i brug med det samme, eller om det skal være gaver, som skaber værdi på lang sigt.

Der er mange muligheder for at give en personlig gave.

I blandt de mest populære konfirmationsgaver til drenge findes:

  • Smykker
  • Gadget
  • Beklædningsgenstande
  • Hudplejeprodukter og parfumer

 

Markedet for smykker til mænd er i stigende udvikling, og det er populært for både drenge og voksne mænd at bære rå smykker i form af enten en halskæde eller et rustikt læderarmbånd. Denne type gave vil kunne skabe værdi på både kort og lang sigt. Der findes særlige smykker med mulighed for indgravering. Her kan konfirmandens navn eller konfirmationsdato blive trykt som et minde om en betydningsfuld dag.

Det er blevet populært at give oplevelser i gave. Her gives der en helt særlig værdi til modtageren, som kan skabe glæde både før, under og efter selve oplevelsen. Det kan være en koncert eller billetter til en særlig fodboldkamp.

Fascinationen af teknik og gaming er udbredt blandt unge drenge, og det vil derfor være oplagt at vælge en gave, som tager afsæt i denne passion og interesse. Der findes mange spil og gaming tilbehør samt gadgets, som kan optage den unge konfirmand.

Sådan skaber du den personlige konfirmationsgave

Den personlige og betydningsfulde gave er ikke afhængig af pris. Den unikke og særlige gave handler om den intention og den betydning, som gaven er givet med.

Der findes måder til at skabe en mindeværdig og personlig gave, som langt fra kun handler om selve indholdet.

Den relation, du har til konfirmanden, er med til at afgøre, hvor personlig og unik en gave du kan vælge at give. Til den nære relation vil det skabe stor betydning, at gaven gives med et særligt kort.

Det er en tradition for mange familier omkring konfirmanden, at netop kortene fra konfirmationsgaverne gemmes og følger med konfirmanden i fremtiden. Derfor er der god grund til at gøre noget særligt ud af netop kortet.

Du kan gøre gaven personlig ved at skrive kortet i hånden. Du kan vælge at beskrive en særlig hændelse, som du har oplevet sammen med konfirmanden. Eller du kan udvælge dig citater, som fortæller noget særligt om den unge dreng eller pige, som han eller hun kan tage med sig ind i fremtiden.

Artiklen her er lavet i samarbejde med Anton Hoelstad fra Pashion.dk.