Esbjerg er Danmark 5. største by med masser at byde på

Danmarks femtestørste by er Esbjerg, og denne by har en masse fine ting at byde på. Nogle arrangementer er tidsbestemt, mens andre kan opleves året rundt. Vi giver dig her en oversigt, hvilke arrangementer du bør opleve i Esbjerg, både de tidsbestemte og dem, der kan opleves hele året rundt.

De fire hvide mænd

Det skal opleves i Esbjerg

Der bor omkring 72.000 mennesker i Esbjerg, som er beliggende på Danmarks østkyst. Når langt de fleste hører bynavnet ’Esbjerg’, så tænker de på fisk. Faktisk går der et rygte om, at der altid lugter af fisk i Esbjerg, men er dette mon rigtigt?

Ikke rigtigt, for Esbjerg er ikke længere en fiskeriby, som den var engang. For nogle år siden havde rygtet væsentligt mere sandhedsværdi over sig, da Esbjerg på daværende tidspunkt kunne bryste sig af at have Danmarks største fiskerihavn.

Derfor var det ikke usandt, at duften, eller vel nærmere stanken, af fisk bredte sig ud over hele byen, når vinden stod rigtigt. Sådan er det dog ikke længere. I dag står offshore-virksomheder bag langt de fleste aktiviteter på havnen, og fiskeriet er stort set helt dødt.

Esbjerg er dog ingenlunde død som by. Tværtimod! Byen har stadigvæk en hel masse at byde på, og herunder vil vi præsentere dig for en række fede aktivitetsmuligheder, der kan opleves året rundt i Esbjerg og omegn. Efter dette afsnit følger et andet, hvor vi præsenterer dig for nogle fede tidsbestemt aktivitetsmuligheder i Esbjerg og omegn.

Se De 4 hvide mænd

’De 4 hvide mænd’ kaldes også for ’Mennesket ved Havet’. Der er tale om et imponerende udendørs kunstværk, som er udført af billedhuggeren Svend Wiig Hansen i 1995.

’De 4 hvide mænd’ er 9 meter høje skulpturer, der sidder og spejder ud over havet ved Sædding Strand, hvilket er i den nordlige del af Esbjerg. Siden opførelsen af ’De 4 hvide mænd’, er de blevet et sandt vartegn for Esbjerg og noget, som turister ynder at opleve, og de er da også et prægtigt syn.

Besøg Esbjerg Fiskeri- og Søfartsmuseum

Et spændende museum, der beskæftiger sig med fiskeri og søfart. På museet finder du flotte udstillinger om begge emner samt et stort saltvandsakvarium og et sælarium.

Museet har tilmed skiftende særudstillinger, så selvom du har været forbi før, vil der stensikkert være noget nyt i museet, som du endnu ikke har set.

Rejs en tur med færgen til Fanø

Nede på Esbjerg Havn kan du komme med færgen til Fanø. Turen tager blot et lille kvarter og koster ikke mange småmønter.

Fanø er en lille ø på 56 kvadratkilometer. Øen er særligt populær i de varme måneder, hvor den blandt andet byder på Danmarks største dragefestival og Fanø Cup, hvor et utal af unge og ældre mennesker spiller fodbold og drikker alkohol i stride strømme.

Der er omkring 2500 sommerhuse på øen. Selvom man kunne fristes til at tro, at der er tale om en 100 % ferieø, er dette ikke tilfældet. Øen har en lokalbefolkning.

Gå en tur i Danmarks længste gågade

Hvis du kan lide at shoppe, vil du elske Esbjerg. Her får du nemlig Danmarks længste gågade, som er hele 1023 meter. Du kan derfor gå dine skosåler tynde, inden du når enden af gågaden, som fra start til slut er omgivet af spændende butikker og spisesteder. Her kan du købe alt fra nyt tøj til maling på tilbud.

I løbet af gågaden vil du passere Torvet i Esbjerg. Her finder du en masse hyggelige spisesteder samt en fin statue i midten. Særligt i sommermånederne er der meget liv på Torvet, hvilket hænger sammen med, at samtlige spisesteder tilbyder, at man kan sidde udenfor i solen og nyde sin mad.

Besøg Broen

For nyligt fik Esbjerg et nyt, flot shoppingcenter nær banegården. Dette fik navnet Broen, og heri kan du – ligesom på gågaden – få stillet din købelyst. Derudover kan du få stillet din filmlyst. I Broen finder du nemlig Esbjergs biograf, der må siges at være noget ud over det sædvanlige.

I samtlige sale finder du nemlig luksusstole med elevationsfunktioner. Lad os bare sige det på den her måde: Du sidder så lækkert i de stole, at du skal tænke dig grundigt om, hvilken film du vælger at se. Er den for kedelig, er det nemlig meget fristende lige at tage en skraber i disse lækre stole.

Disse midlertidige aktiviteter skal du opleve i Esbjerg

Der findes et utal af spændende aktiviteter, som kan opleves i begrænsede tidsperioder i Esbjerg. Disse aktivitetsmuligheder får du herunder en oversigt over.

Se en fodboldkamp på Blue Water Arena

EfB, som er Esbjergs lokale fodboldhold, spiller sine hjemmekampe på et af Danmarks flotteste stadioner, nemlig Blue Water Arena.

Måske spiller EfB hjemme i løbet af dit besøg i Esbjerg? I givet fald vil du kunne få dig en stor sportsoplevelse på stadion.

Hvis du kigger forbi Esbjerg i løbet af de kolde måneder, vil du sandsynligvis ikke have muligheden for at se fodbold, da Superliga-klubberne har rigtig lange vinterpauser.

Deltag i Esbjerg Festuge

Hvert år engang i august afholdes Esbjerg Festuge, som er en helt uge, hvor byen fester. I løbet af ugen er der utallige spændende arrangementer, for eksempel vil du kunne opleve en række fede koncerter på Torvet.

Deltag i Esbjerg Rock Festival

I en weekend i en af sommermånederne kan du hvert år deltage i Esbjerg Rock festival, som er, hvad navnet antyder; nemlig en festival med fokus på god rockmusik.

Hvert år bookes der både hotte danske og internationale navne fra rockscenen, så hvis du elsker langhårede mænd i læderbukser, der kan straffe spader og synge skingert, så er denne festival lige noget for dig.

Motorcykeltræf på Torvet i Esbjerg

Hvert år på Skærtorsdag er der et kæmpestort motorcykeltræf i Esbjerg. Motorcyklisterne samles på Torvet, hvor der er opstillet boder og andet i dagens anledning.

Arrangementet plejer at være uhørt populært blandt både unge og ældre, og alle er velkomne. Som oftest er der også stillet en scene op på Torvet, hvor man kan nyde lidt god musik. Langt de fleste kommer dog for at kigge på de mange flotte motorcykler.

Deltag i Fanø Cup

Hver år afholdes der en smaddersjov og hyggelig fodboldturnering på Fanø. Denne kaldes Fanø Cup og strækker sig over en weekend i juli.

Det er de færreste hold, der tropper op for at vinde. Langt de fleste kommer for hyggens skyld, og det er ikke atypisk, at langt de fleste hold drikker alkohol i løbet af dagen og kampene.

Øen lever virkelig i den weekend, hvor Fanø Cup løber af stablen, og de lokale diskoteker på øen plejer at lave en stor del af hele årets omsætning i denne weekend.

Løb med i Vestkystløbet

Hver eneste år afholdes der et stort løb i Esbjerg, hvor enhver kan tilmelde sig. Man kan tilmelde sig forskellige distancer, og det er tilladt at gå turen, hvis man ønsker det, så der er altså intet konkurrencemæssigt pres. Den korteste rute er 4,8 km, mens den længste er 9,2 km.

Skøjt på Torvet

Hvert år forvandles Torvet i Esbjerg i nogle måneder til en stor skøjtebane. Det er muligt at leje skøjter ved selve banen, som sædvanligvis er tilgængelig fra slutningen af november og nogle måneder frem.

Ovenstående artikel er udarbejdet med hjælp og assistance fra folkene bag biopejs-eksperten.dk.