København Marathon - Løb Copenhagen Marathon og oplev den indre by i hovedstaden
Det er for de fleste en stor udfordring at løbe et marathon, men det er også ofte en oplevelse af de helt store, når man eksempelvis løber rundt i indre København. Læs videre herunder, hvis du gerne vil klædes på til et godt København marathon.
Derfor bør du overveje at tilmelde dig København Marathon
Hvis du gerne vil ud og prøve noget nyt, noget udfordrende, og du er frisk på en længere løbetur, kan det være en god idé at overveje at tilmelde dig København Marathon, eller Copenhagen Marathon som det også går under.
Vi kommer her til at kigge lidt nærmere på Copenhagen Marathon, som efterhånden er løbet af stablen i mange år i Københavns indre by. Derudover hjælper vi dig med at gøre dig helt klart, så du ikke kommer til at falde for tidsgrænsen, når du bevæger dig ud på den lange og smukke rute gennem Københavns gader.
Ny navnepartner for Copenhagen Marathon
Fra 2015 blev det officielt, at Copenhagen Marathon fik sig en ny navnepartner, og derfor går løbet officielt også under navnet Telenor Copenhagen Marathon. Hovedarrangøren bag Copenhagen Marathon er Sparta, som er en af Danmarks førende atletikklubber.
Med Telenor ved siden af sig, har det været muligt at trække løbet op på et helt andet niveau rent teknisk, hvilket gør det attraktivt for løbere fra hele verden at flyve til København for at deltage i det efterhånden ret så populære motionsløb.
Så mange deltager i løbet
Hvis du ikke har lyst til at løbe alene, er der god grund til at tilmelde dig Copenhagen Marathon. Her er der hvert år mange tusinde mennesker på deltagerlisten, og det samlede antal deltagere plejer som regel at stige fra år til år, i takt med at opmærksomheden omkring løbet kun bliver større og større.
I 2018 var der 9.229 mennesker, der havde tilmeldt sig løbet, mens 7.955 af dem rent faktisk endte med at stille op. Ud af dem var der 7.500 deltagere, der fik gennemført løbet, så du kan se frem til at løbe side om side med minimum 7-8.000 andre løbeentusiaster.
Både for elite og amatører
En af grundene til, at løbet er blevet så stort, som det efterhånden er, skyldes blandt andet sammensmeltningen af eliteløbere og amatører, der alle får mulighed for at løbe den samme rute. Copenhagen Marathon er ikke kun et løb for glade amatører, der godt kan lide at hoppe i løbeskoene en gang hver anden uge. Det er lige så meget for en lang række eliteløbere, der konkurrerer til sidste meter om at løbe af med trofæet, bogstaveligt talt.
Så hvis du vil have mulighed for at se løbere i verdensklasse, er det en god idé at lægge vejen forbi Copenhagen Marathon, hvor nogle af verdens bedste løbere stiller til start.
Husk at få trænet op til løbet
Hvis du beslutter dig for rent faktisk at deltage, er det en god idé at begynde på træningen allerede nu. Har du ikke nogen erfaring med at løbe ruter af denne længde, er det klogt at få trænet i et halvt til et helt år i forvejen, så du ikke bliver slået ud af distancen på de 42 km.
Det ville jo være ærgerligt at tilmelde sig til løbet, for så bare at måtte hoppe ud undervejs, fordi du ikke kan klare de mange kilometer. Så gør dig selv den tjeneste at komme forberedt, så det i hvert fald ikke bliver distancen, der får dig ned med nakken. Du kan også med fordel overveje at investere i en god elevationsseng, da hvile og restitution er vigtigt for dine præstationer.
Fald ikke for tidsgrænsen
Ligesom ved mange andre løb, er der en tidsgrænse, som er en rigtig god idé at holde sig inden for, hvis du gerne vil have en chance for at komme i mål og få din medalje for at gennemføre løbet.
Ved Telenor Copenhagen Marathon er tidsgrænsen 3 timer på 21,1 km ruten, mens du har 6 timer at gøre godt med, hvis du kaster dig over den fulde længde af løbet på 42,2 km. Holder du dig ikke inden for disse tider, kan du ikke være sikker på, at målområdet er der, når du ankommer, og det ville jo være ærgerlig at gå glip af det, når du har kæmpe i så mange km for at komme i mål.
Masser af løb for børn og unge
Det er ikke kun voksne, der har mulighed for at deltage i Copenhagen Marathon. Der er nemlig også en lang række løb for både børn og unge, som også gerne vil trække i løbeskoene og prøve kræfter med den københavnske asfalt.
Der er blandt andet Telenor Teen Run, som er et 1000 meter løb for 200 børn og unge i alderen 13-19 år. Derudover er der Telenor Mini Marathon, som er et 1-2 km løb for hele familien uanset alder.
Flere træningsmuligheder i samarbejde med Copenhagen Marathon
Hvis du har meldt dig til, eller i det mindste har en idé om, at du godt kunne tænke dig at gennemføre løbet i København, har Sparta en række træningsmuligheder for dig, så du kan blive helt klar til den store dag.
Der er flere tiltag som eksempelvis Maratonklar med Sportmaster, fællestræning med Sparta og Red Bull Athlete Challenge. Så du kan være sikker på, at der er hjælp at hente, hvis du har brug for det, eller bare mangler et spark bagi for at komme ud på en hård aftentræning.
Rigeligt med forplejningszoner
Noget af det, arrangørerne bag løbet er gode til, er at sørge for, at du ikke går ned på energi, når du er ude på ruten. De har blandt andet sørget for 12 forplejningszoner, som kommer med nogenlunde 3,5 km mellemrum på hele ruten.
På den måde kan du være sikker på, at der højst er 3,5 km til vand, energidrik eller måske et stykke frugt, som lige giver dig den ekstra energi for at komme videre i løbet.
Forberedelsen skal starte allerede nu
Copenhagen Marathon er ikke noget, du bare lige gennemfører. Det kræver hård træning op til, hvis du gerne vil være sikker på ikke at falde for tidsgrænsen. Derfor er det også vigtigt, at du sørger for at få påbegyndt træningen allerede nu, hvor du tilmelder dig, så du har så lang tid som overhovedet muligt til at komme i ordentlig form.
Når du først er med til løbet, vil du gerne vise så god figur som overhovedet muligt. Og der er jo ingen, der gider at være den sidste, der løber over målstregen. Så hvis du vil sørge for, at det ikke bliver dig, der lukker og slukker, er det bare med at få trænet, trænet og trænet.
Husk at indtage den rette mængde energi
Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at læse op på energivejledninger i forbindelse med store løb. For mange mennesker ender med at gå sukkerkolde undervejs, og så bliver det først rigtig svært at klare sig igennem hele løbet.
Så hvis du vil være sikker på at få den rette mængde energi i kroppen, når du skal gøre dig klar til løbet, finder du en guide til energiindtaget inde på løbets hjemmeside. Det kan være en god idé at kigge nærmere på den, så du ikke falder om halvvejs på grund af dårlige kalkulationer af dit energibehov.
Sådan tilmelder du dig løbet
Hvis det lyder som et løb for dig, er det bare med at hoppe en tur ind på løbets hjemmeside med det samme, hvor du finder alt den information, du overhovedet har brug for, samt muligheden for at købe dit deltagernummer.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Erik fra biloplysninger.dk.