Kom af med dit løberknæ

Er du en af de mange der er fortvivlet over smerterne og generne, som dit løberknæ fører med sig? Det er afgørende at du kender årsagen til dit løberknæ, så er du på rette vej.

Hvordan kommer du af med dit løberknæ med det bedst mulige resultat?

Få stillet den rigtige diagnose

Mange mennesker døjer med den såkaldte diagnose løberknæ. Og det er ikke udelukkende sportsfolk der kæmper med smerterne og ubehaget. En lang række faktorer kan påvirke fremkomsten af løberknæ.

Det er essentielt at du får stillet den korrekte diagnose, inden du forsøger dig med behandling. Løberknæ opstår nemlig ofte som følge af overbelastning på knæskallen. Hvis du derfor kontinuerligt træner knæet på samme måde, som du altid har gjort, så forlænger du blot tiden med smerter og gener.

Det er derfor vigtigt at du rådfører dig med en fagperson på området, f.eks. en fysioterapuet eller en læge. De har ofte masser af erfaring og kan hurtigt stille den rigtige diagnose.

Sammen med eksempelvis fysioterapeuten kan du finde roden til problemet og dermed komme bedst videre derfra, uden at du modarbejder en potentiel heling.

Hvorfor får man løberknæ?

Begrebet løberknæ bruges til at beskrive smerterne i og omkring knæskallen. Begrebet bruges i en bred vifte af tilfælde, og det er ikke altid en selvfølge at smerterne opstår som følge af løb og løbesport.

Årsagen til løberknæet opstår dog ofte i forbindelse med overbelastning af knæet, som hyppigt ses i en lang række sportsgrene. Overbruger du knæet eller laver de samme bevægelser gang på gang med dit knæ, så kan det irriterer vævet i og omkring knæskallen og fremprovokere inflammation.

Også ubalance i dine øvrige kropsdele såsom svage lårmuskler, svage baller, faldne fodbuer eller ukorrekt position i dine hofter kan forårsage løberknæ.

Sådan kan du behandle dit løberknæ

Med vejledning fra en fagperson kan du ofte selv bekæmpe problemet og nedsætte smerterne.

Smerterne opstår af hævelse og inflammation i og omkring knæskallen, det kan derfor være en god idé at lade knæet restituere, så hævelsen kan falde. Hvile, brugen af is eller andet afkølende er derfor altid første skridt mod bedring.

Derudover skal du forsøge at undgå bevægelser det gør smerterne værre. “Det skal løbes væk”, holder ikke her og du kan risikere at forlænge perioden med ubehag.

Derudover kan du forsøge dig med forbinding, der holder knæskallen på plads, smertestillende medikamenter der nedsætter inflammationen eller udstrækningsøvelser.

Fremskynd helingsprocessen

Hvis resultaterne er lidt langsomme om at vise sig, findes der en række behandlinger der kan fremskynde processen, så du hurtigt kan komme tilbage til din aktive hverdag.

Du kan f.eks. benytte dig af K-laser og shockwave mod løberknæ. Begge metoder som har vist sig at være tilfredsstillende for mange personer med løberknæ.

K-laser er en behandling, hvor blodcirkulationen øges. Derved gives der bedre forhold for restitution, som medfører hurtigere vævsheling, formindsket hævelse samt smertelindring.

Shochwave er en anden metode, hvor man med højfrekvente lydbølger behandler på det ramte område. Behandlingen øger blodgennemstrømningen og produktionen af nye blodkar. På den måde gendannes knoglevæv hurtigere og helingsprocessen speedes op.